O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 ar putea avea loc într-o lună

  • 30 Octombrie 2017 15:34
O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 ar putea avea loc într-o lună

Există premise reale pentru convocarea până la sfârșitul lunii noiembrie a unei noi reuniuni în formatul „5+2”. În cadrul acesteia urmează să fie actualizată agenda de negocieri, potrivit unui comunicat al Guvernului, care face referire la o întrevedere a premierului Pavel Filip cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din formatul „5+2” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

O chestiune în rezolvarea căreia s-a avansat mult este deschiderea, în timpul apropiat, a podului de la Gura Bîcului. De asemenea, au fost înregistrate progrese și în ce privește apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană. „Este în interesul nostru ca elevii din această regiune să-și poată continua studiile oriunde vor ei, inclusiv în Uniunea Europeană”, a menționat Pavel Filip.

Părțile s-au referit, de asemenea, la evoluțiile privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale râului Nistru, precum și transportarea produselor și mărfurilor pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Prioritare pentru agenda de negocieri rămân a fi și subiectele ce țin de buna funcționare a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol – Râbnița și eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului.

Amintim că ultima rundă de negocieri a avut loc la Berlin la începutul lunii iunie la 2016. Atunci a fost semnat un protocol din șapte puncte prioritare pentru negocieri, printer care apostilarea diplomelor eliberate în Transnistria, circulația automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, dosarele penale, etc. Mai mulți experți de la Chișinău au atenționat atunci că Republica Moldova a fost forțată să semneze acel document care nu ține cont și de interesele Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău