O nouă revoluție în medicină: a fost inventat aparatul de radiografie color. Acesta folosește tehnologie CERN

  • 16 Iulie 2018 15:52
O nouă revoluție în medicină: a fost inventat aparatul de radiografie color. Acesta folosește tehnologie CERN

Cercetătorii neozeelandezi Phil și Anthony Butler (tată și fiu) de la universitățile Canterbury și Otago au dezvoltat razele X „de nouă generație”, care ar putea revoluționa domeniul medical. Folosind tehnologia Medipix3 dezvoltată de CERN, cei doi au creat de-a lungul ultimului deceniu un aparat care poate realiza radiografii tridimensionale color. Folosind aceste noi capabilități de fotografiere, medicii vor avea la îndemână informații mult mai detaliate despre starea pacientului, putând astfel oferi diagnostic și tratament personalizat pentru fiecare caz în parte.

Tehnologia Medipix a fost dezvoltată în urmă cu peste 20 de ani de către CERN și a fost folosită pentru realizarea celebrului accelerator de particule, LHC. Aceasta era folosită pentru monitorizarea particulelor în interiorul acceleratorului. Adaptată la domeniul medical, Medipix3 folosește senzorii săi foto și senzorii care pot detecta particule pentru a capta imagini la rezoluție foarte înaltă, fiecare particulă fiind înregistrată, alături de captura foto, scrie Digi24.

Pentru a realiza radiografii colorate, pe lângă captura foto, tehnologia Medipix este alăturată unui aparat de raze X. Imaginile captate sunt apoi procesate folosind algoritmi avansați, generând astfel o imagine tridimensională. Culorile redate sunt legate de nivelurile de energie diferite pe care fotonii de raze X le au atunci când intră în contact cu diverse părți ale corpului (grăsime, apă, calciu, etc.).

Aparatul final este dezvoltat de către Phil și Anthony Butler în colaborare cu compania MARS Bioimaging, deci deja există planuri pentru o versiune comercială în viitorul apropiat. Momentan, tehnologia este folosită pentru a studia cancerul, boli ale oaselor și încheieturilor și boli vasculare care pot cauza infarct sau atacuri cerebrale.

Următorul pas pentru aparatul MARS, înainte de a ajunge să fie folosit la scară largă, va fi utilizarea pentru scanarea pacienților ai saloanelor de ortopedie și reumatologie din Noua Zeelandă. Această inițiativă va reprezenta drept primul test clinic al său. În urma rezultatelor, probabil că această tehnologie va fi îmbunătățită, dacă este cazul, sau va ajunge să fie folosită și în spitale din alte țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău