O nouă restricție! Turcia a anulat regimul liberalizat pentru transportatorii din Moldova (Mold-street)

  • 18 Mai 2018 10:22
O nouă restricție! Turcia a anulat regimul liberalizat pentru transportatorii din Moldova (Mold-street)

Republica Moldova și Republica Turcia au semnat pe 14 mai 2018, la Ankara, Protocolul Comisiei mixte moldo-turce privind transportul rutier internațional, care prevede suplinirea numărului de autorizații pentru transportatorii de mărfuri din țara noastră.

Documentul semnat de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucătaru, a fost anunțat ca pe un succes.

În loc de liberalizare, se atestă o restricționare

„În cadrul Comisiei mixte moldo-turcă, părțile au discutat despre majorarea cotelor de autorizații pentru transportatorii rutieri de marfă din Republica Moldova. S-a convenit ca, după utilizarea a 85% din numărul de autorizații, Republica Turcia va acorda o cotă suplimentară de autorizații", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

În prezent cota este de 525 de autorizații de intrare fără marfă, din care în stoc au mai rămas mai puțin de o treime, iar Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a inclus Turcia și în lista autorizațiilor unitare deficitare. 

Astfel rezultatul anunțat de MEI este unul confuz. Ba chiar putem spune că în loc de liberalizare, se atestă o restricționare a activității de transport în direcția Turcia.

O recunoaște indirect chiar secretarul de stat Serghei Bucătaru, președintele Comisiei mixte, din partea Republicii Moldova, care a anunțat că la Ankara s-a discutat și s-a agreat de ambele părți "propunerea de modificare a Acordului pentru transporturile rutiere internaționale dintre Republica Moldova și Republica Turcia în scopul liberalizării transportului bilateral și de tranzit".

„Am convenit să inițiem procedurile de amendare a Acordului interguvernamental existent și ne dorim realizarea acestuia în termeni restrânși”, a precizat secretarul de stat.

Cine a anulat regimul liberalizat la transportul rutier de mărfuri cu Turcia?

În același timp, timp de aproape 20 de ani, până în anul 2017, Moldova și Turcia au avut un regim liberalizat la transportul rutier de mărfuri. Pe 1 noiembrie 2016 a intrat în vigoare și Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia, care are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, precum și crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea investițiilor mixte în cele două state.

Cu toate acestea la finele anului 2016, autoritățile de la Ankara au decis anularea unilaterală a regimului liberalizat la transportul rutier de mărfuri pentru Moldova și introducerea din anul 2017 a autorizării transportului de mărfuri în regim bilateral și tranzit. 

Partea turcă a transmis atunci unilateral și 500 autorizații bilateral/tranzit, susținea administrația Agenției Naționale Transport Auto.

Încercările autorităților de la Chișinău de a menține regimul liberalizat în relația cu Turcia nu au dat rezultate, în pofida "relațiilor speciale". Așa că Ministerul Economiei se laudă acum că Turcia a fost de acord să aloce Republicii Moldova "o cotă suplimentară de autorizații".

De notat că relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de pasageri și mărfuri între Republica Moldova și Republica Turcia sunt stabilite în baza Acordului interguvernamental, semnat pe 3 mai 1994, la Chișinău, care prevedea inițial că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit și în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații. 

La începutul anului 2000, s-a trecut la regimul liberalizat, dar din 2017 acesta a fost anulat de Turcia.

De altfel, decizia Turciei nu este singulară. Și Rusia, care era și este una din principalele destinații pentru transportatorii din Moldova, a introdus din 14 august 2017, sistemul de autorizații la operațiunile de transport rutier internațional în regim bilateral și tranzit pe teritoriul ambelor state.

Potrivit ANTA, Acordul bilateral moldo-rus interguvernamental în domeniul transportului rutier internațional a fost semnat pe 31 mai 2017, la Leipzig, Germania.

Pentru anul 2017, Rusia a acordat 75.000 de autorizații transportatorilor din Moldova. Ca urmare a faptului că Acordul a intrat în vigoare la mijlocul lunii august 2017, până la finele anului transportatoprii au reușit să utilizeze doar circa 16.000 de astel de autorizații.

În consecință pentru anul 2018, Rusia a oferit o cotă de patru ori mai mică - doar 18.000 de autorizații în regim bilateral și tranzit, iar până acum au fost deja eliberate 40%.

Transportatorii apreciază negativ aceste tendințe de revenire la sistemul de autorizații, care este și o sursă de corupție.

Liberalizare cu Ucraina și Belarus

De notat că Moldova duce negocieri și cu alte state din regiune pentru liberalizarea transportului în regim liberal și în tranzit.

Cele mai importante sunt cu Ucraina, care este și principala țară de tranzit pentru mărfurile din Moldova spre statele CSI. La începutul lunii aprilie 2018, la Kiev a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicația internațională auto. 

Urmare a semnării acestui document, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III și va fi efectuat într-un regim liberalizat și anume, fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău