O nouă reducere a angajamentelor nucleare ale Iranului: decizie așteptată în această noapte

  • 05 Ianuarie 18:00
O nouă reducere a angajamentelor nucleare ale Iranului: decizie așteptată în această noapte

Iranul ar urma să adopte o decizie finală în noaptea de duminică spre luni cu privire la noua etapă a planului său de reducere a angajamentelor sale internaționale în domeniul nuclear, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, citat de AFP, preluat de Agerpres.

O decizie fusese luată anterior, potrivit lui Moussavi. Dar "ținând cont de situația" creată prin moartea vineri în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unui atac american, "anumite schimbări vor fi aduse deciziei luate" privind a "cincea etapă" a acestui plan de reducere a angajamentelor nucleare, a adăugat el.

Aceste schimbări vor fi decise "în cursul unei importante reuniuni în această seară", a spus Moussavi într-o conferință de presă, fără alte precizări.

Teheranul a început în luna mai să-și reducă angajamentele nucleare ca ripostă a ieșirea unilaterală cu un an în urmă a SUA din acordul internațional cu privire la programul nuclear iranian încheiat în 2015.

Deciziile referitoare la suspendarea de către Iran a unora dintre angajamentele asumate în virtutea acestui acord încheiat la Viena între Republica Islamică și Grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia plus Germania) sunt de resortul Consiliului suprem al securității naționale.

Moussavi nu a dat nicio indicație cu privire la conținutul deciziei "deja luate" nici despre data la care decizia finală ar putea fi anunțată oficial.

Puțin mai devreme duminică, Uniunea Europeană a indicat că șeful diplomației europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul afacerilor externe iranian Mohammad Javad Zarif. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Tue
17
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău