O nouă reducere a angajamentelor nucleare ale Iranului: decizie așteptată în această noapte

  • 05 Ianuarie 2020 18:00
O nouă reducere a angajamentelor nucleare ale Iranului: decizie așteptată în această noapte

Iranul ar urma să adopte o decizie finală în noaptea de duminică spre luni cu privire la noua etapă a planului său de reducere a angajamentelor sale internaționale în domeniul nuclear, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, citat de AFP, preluat de Agerpres.

O decizie fusese luată anterior, potrivit lui Moussavi. Dar "ținând cont de situația" creată prin moartea vineri în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unui atac american, "anumite schimbări vor fi aduse deciziei luate" privind a "cincea etapă" a acestui plan de reducere a angajamentelor nucleare, a adăugat el.

Aceste schimbări vor fi decise "în cursul unei importante reuniuni în această seară", a spus Moussavi într-o conferință de presă, fără alte precizări.

Teheranul a început în luna mai să-și reducă angajamentele nucleare ca ripostă a ieșirea unilaterală cu un an în urmă a SUA din acordul internațional cu privire la programul nuclear iranian încheiat în 2015.

Deciziile referitoare la suspendarea de către Iran a unora dintre angajamentele asumate în virtutea acestui acord încheiat la Viena între Republica Islamică și Grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia plus Germania) sunt de resortul Consiliului suprem al securității naționale.

Moussavi nu a dat nicio indicație cu privire la conținutul deciziei "deja luate" nici despre data la care decizia finală ar putea fi anunțată oficial.

Puțin mai devreme duminică, Uniunea Europeană a indicat că șeful diplomației europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul afacerilor externe iranian Mohammad Javad Zarif. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău