O nouă pretenție de la Gazprom, față de Moldovagaz. Cine va plăti suma de 7 miliarde USD pentru gaz (Mold-street)

  • 18 Mai 2021 08:56
O nouă pretenție de la Gazprom, față de Moldovagaz. Cine va plăti suma de 7 miliarde USD pentru gaz (Mold-street)

În februarie 2021, gigantul rus Gazprom a depus o nouă cerere la Curtea Internațională de Arbitraj de la Camera de Comerț și Industrie din Rusia, inițiind un proces împotriva companiei Moldovagaz, transmite Mold-street.com.

Aceasta este deja a 16-a cerere de acest fel în Arbitraj, în cazul a precedentelor 15, fiind luate decizii în favoarea monopolului de la Moscova, potrivit sursei citate

Or, în fiecare an, începând cu 2007, Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și de fiecare dată obține câștig de cauză.

370,5 milioane dolari pentru anul 2018

Potrivit raportului Gazprom pentru trei luni ale anului 2021, compania intenționează să recupereze datorii de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în anul 2018. Când va avea loc ședința instanței, Gazprom nu precizează.

Anul trecut, Curtea Internațională de Arbitraj de la Camera de Comerț și Industrie din Rusia a îndeplinit în totalitate solicitarea Gazpromului de a recupera de la Moldovagaz alte 246,4 milioane de dolari pentru gazele furnizate în anul 2017. 

Astfel, este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă ele sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă, care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

Cine va plăti

În raportul său Gazprom susține că datoria ar fi a Republicii Moldova: „în anii 2011-2020, din cauza neplatei consumului de gaze de către consumatorii din regiunea transnistreană s-a majorat semnificativ datoria debitoare a Republicii Moldova”.

Anterior șefa statului Maia Sandu a declarat într-un interviu că Republica Moldova niciodată nu va recunoaște această datorie.

Vadim Ceban, președintele întreprinderii Moldovagaz, afirma anterior într-un interviu pentru Mold-Street.com că „datoriile regiunii transnistrene nu vor fi puse pe umerii consumatorilor din Republica Moldova”.

Totuși, contractul de livrare este între Gazprom și Moldovagaz. Astfel pentru a legaliza dreptul de a încasa datoriile de la Tiraspoltransgaz, Moldovagaz la rândul ei înaintează pretenții în instanțele din Moldova, care confirmă astfel că întreprinderea de la Tiraspol este datoare monopolului de la Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău