O nouă porțiune de drum va lega punctul de trecere Palanca de șoseaua Odesa-Reni

  • 28 August 2018 17:24
O nouă porțiune de drum va lega punctul de trecere Palanca de șoseaua Odesa-Reni

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca, edificat din temelie cu suportul Uniunii Europene, va dispune și de un drum de acces către șoseaua Odesa – Reni. Traseul a început a fi construit în luna august și va avea o lungime de 250 de metri, trei benzi de circulație, o bandă de accelerare, una de decelerare și va fi iluminat pe timp de noapte. Lucrările se desfășoară în paralel cu cele de construcție a punctului de trecere. Pentru această porțiune de drum, Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 Euro.

În noul punct de trecere Palanca, care va fi dat în exploatare până la finele anului curent, controlul la frontieră se va face o singură dată, pe teritoriul țării noastre, de către vameșii și polițiștii de frontieră ucraineni și moldoveni. În prezent, o echipă de 80 de muncitori este angajată pe șantier, lucrările fiind realizate în proporție de 50 la sută.

Proiectul prevede construcția unei clădiri administrative cu peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, care va avea și spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor. Încăperile vor fi dotate cu echipament performant pentru efectuarea controlului la frontieră,  tehnică de calcul, scanere.

Edificiul este proiectat în așa fel încât să corespundă necesităților tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, pentru care vor fi construite pante de acces și blocuri sanitare adaptate. Totodată, au fost prevăzute încăperi speciale pentru solicitanții de azil. Punctul de trecere va avea și un post de control pietonal, construit în premieră la Palanca pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicletele.

Se estimează că noul punct de trecere va fluidiza la maximum traficul prin această zonă de frontieră. Astfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, grație noii construcții, numărul se va dubla. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct.  Datorită controlului unic operat în comun de Republica Moldova și Ucraina, se vor  reduce riscurile de corupție și criminalitate transfrontalieră.

În prezent, punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat într-un edificiu vechi, iar infrastructura nu mai face față numărului mare de pasageri și autovehicule care traversează hotarul.

Pe durata lucrărilor de construcție la Palanca activează un punct de trecere temporar, care asigură controlul și deja este operat în comun de serviciile partenere din Republica Moldova și Ucraina. 

Punctul de trecere de la Palanca și traseul spre șoseaua Odesa-Reni vor fi date în exploatare până la finele anului curent. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și are un buget de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,68 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău