O nouă legislatură a Parlamentului European: demonstrație de ostilitate a europdeputaților britanici și manifestație a mii de catalani

  • 02 Iulie 2019 15:39
O nouă legislatură a Parlamentului European: demonstrație de ostilitate a europdeputaților britanici și manifestație a mii de catalani

Parlamentul European și-a început marți noua legislatură, printr-o sesiune inaugurală marcată de o manifestație a mii de catalani și demonstrația de ostilitate a eurodeputaților britanici în hemiciclul de la Strasbourg, relatează AFP, citată de AGERPRES.

În jur de 10.000 de manifestanți cu drapele catalane au protestat în fața sediului PE, în sprijinul a trei deputați secesioniști, printre care Carles Puigdemont, care au fost împiedicați de autoritățile spaniole să-și preia mandatele.

Ședința a început în sunetele 'Odei Bucuriei', sfidată ostentativ de deputații Partidului Brexit al lui Nigel Farage. Rugați să se ridice în picioare în timpul imnului european, ei au făcut acest lucru, dar s-au întors cu spatele la sală.

Principala misiune a sesiunii inaugurale va fi alegerea noului președinte al PE, care va permite așezarea uneia din piesele 'puzzle'-ului numirilor la vârful principalelor instituții europene.

Alegerea succesorului lui Antonio Tajani (PPE), ce urma să aibă loc marți, a fost amânată până miercuri, pentru a le permite liderilor statelor UE să se pună de acord asupra împărțirii funcțiilor respective.

Eurodeputata ecologistă Ska Keller și-a anunțat deja intenția de a intra în cursă. Compatriotul său, germanul Manfred Weber, liderul grupului PPE, cel mai important din parlament, ar putea să se lanseze în competiție dacă se va confirma că a pierdut șansele de a obține președinția PE.

Candidaturile pot fi depuse până la ora 20:00 GMT.

Întrucât Brexitul nu s-a produs încă oficial - noua dată-limită fiind 31 octombrie -, în parlamentul de la Strasbourg sunt prezenți și 73 de deputați britanici (din totalul de 751), printre care eurofobul Nigel Farage, al cărui Partid Brexit este, cu 29 de europarlamentari, chiar partidul național cu cea mai mare delegație.

Britanicii vor ocupa locurile în mod provizoriu până la concretizarea Brexitului, după care 27 de mandate vor fi redistribuite între alte state membre, iar celelalte 46 vor fi păstrate pentru eventuale noi extinderi ale UE.

'Nu ar trebui să ne aflăm aici, dar, de fapt, nu sunt foarte furios pe UE sau pe Michel Barnier', negociatorul-șef european pentru Brexit, 'ei și-au făcut munca', a declarat Farage. 'Clasa politică britanică este cea care și-a lăsat baltă poporul', a adăugat el, înainte de a-și ocupa locul în hemiciclul de la Strasbourg.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
22
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău