O nouă lege în Parlamentul de la București pentru românii posesorii de cărți de identitate și pașapoarte. Anunțul va fi făcut prin SMS sau email

  • 10 Aprilie 18:19
O nouă lege în Parlamentul de la București pentru românii posesorii de cărți de identitate și pașapoarte. Anunțul va fi făcut prin SMS sau email

Românii vor fi anunțați, în curând, prin SMS că le expiră actele. Vorbim atât de cărțile de identitate, cât și de pașaport sau permisul auto.

În acest sens, există o prevedere în PNRR, la capitolul digitalizare, dar și un proiect de lege depus recent în Parlamentul României, scrie BZI.

„Dat fiind ritmul accelerat al vieții cotidiene, cetățenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetățeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permițându-le să acționeze în timp util ca să evite situațiile de ieșire din legalitate”, spun inițiatorii proiectului care a fost depus la Senat.

Indiferent care va ajunge să fie pus în aplicare prima dată, va însemna scutirea de amenzi usturătoare pentru cei care uită să își schimbe documentele.

Potrivit proiectului de lege depus recent în Parlament, instituțiile statului vor fi obligate să anunțe cetățenii înainte să le expire actele de identitate.

Notificarea ar urma să fie făcută înainte cu 90 de zile de data expirării documentelor, prin SMS sau e-mail.

”Ideea mi-a venit când am pățit-o chiar eu, eram într-o țară străină. Aveam nevoie de o mașină ca să închiriez și agentul mi-a spus că nu va putea să îmi ofere, pentru că urma să îmi expire carnetul. Evident că nu știam, îmi pusesem la un moment dat o atenționare în telefon, dar am uitat, ni se întâmplă tuturor”, a explicat senatorui Raoul Trifan.

Proiectul este și un nou pas spre digitalizare, care ne-ar putea ajuta inclusiv să nu mai pierdem călătoriile din cauza documentelor expirate, așa cum este cazul pașaportului. În spatele acestei inițiative stă un sistem care funcționează deja în alte state europene.

Dacă autoritatea nu dispune de datele necesare, oamenii vor fi înștiințați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut, sau reşedinţă, după caz.

Pentru notificarea prin SMS sau prin e-mail, autoritățile publice vor demara proceduri de colectare a numerelor de telefon şi adreselor de email ale cetățenilor.

Aceste prevederi există deja în alte state din vestul Europei, precum Marea Britanie, dar și în state din est, cum este Republica Moldova, unde cetățenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, email, sau alte modalități la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. Regăsim inclusiv pe teritoriul nostru, la lași, o situație similară. În acest caz, Direcția locală de evidență a populației a lansat platforma „Alerta de identitate” care le permite cetățenilor informarea digitală și promptă când vine vorba de expirarea actelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:4,63 m/s
Mon
26
Tue
26
Wed
23
Thu
24
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău