O nouă lege controversată în Rusia. Până la 15 ani de închisoare pentru „informații mincinoase” despre acțiunile sale în străinătate

  • 22 Martie 2022 15:52
O nouă lege controversată în Rusia. Până la 15 ani de închisoare pentru „informații mincinoase” despre acțiunile sale în străinătate

Deputații ruși au adoptat marți o lege ce prevede sancțiuni aspre menite să pedepsească „informațiile mincinoase” cu privire la acțiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informațiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

Noua lege vine să o completeze pe cea adoptată la începutul lui martie și care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informații mincinoase” cu privire la armata rusă.

Acest text, adoptat în a treia lectură, pedepsește „difuzarea publică de informații intenționat false sub acoperirea unor informații fiabile” cu privire la „activitățile organelor statului rus în afara teritoriului rus”, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Noul act normativ prevede pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare, mergând până la cinci ani dacă este vorba de o activitate de grup, de „abuz de poziție oficială”, de „crearea artificială de dovezi” sau dacă acțiunea este „motivată de ură sau de ostilitate politică, ideologică, rasială, națională sau religioasă”.

Pedeapsa prevăzută urcă la 15 ani dacă „informațiile mincinoase” au dus la „consecințe grave”.

Proiectul de lege, ce mai trebuie să fie semnat de președintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, include de asemenea sancțiuni ce ajung până la cinci ani de închisoare pentru „acțiuni publice menite să discrediteze exercitarea puterilor lor de către organele statului rus în afara teritoriului”.

De la declanșarea ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a interzis numeroase mass-media locale și străine, precum și rețelele sociale Facebook, Instagram și Twitter. Grupul american Meta a fost clasat drept „extremist”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău