O nouă întâlnire în cadrul Alianței academice București-Chișinău

  • 01 Septembrie 2021 19:42
O nouă întâlnire în cadrul Alianței academice București-Chișinău

O nouă întâlnire în cadrul Alianței academice București-Chișinău (Aa.B-C): SNSPA, București, Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Administrare Publică din Chișinău a avut loc miercuri, 1 septembrie 2021.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Academiei de Administrare Publică cu participarea conducătorilor celor trei instituții de învățământ superior - prof. univ., dr. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), conf. univ., dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, prof. univ., dr. hab. Oleg Balan, rectorul Academiei de Administrare Publică din Chișinău, alături de prorectorii AAP conf. univ., dr. Nistor Grozavu, conf. univ., dr. Serghei Palihovici, șefi de catedre și subdiviziuni AAP.

Un prim dialog în vederea constituirii noii alianțe, s-a desfășurat online la 30 iulie curent.

Alianța academică București – Chișinău (Aa.B-C), are ca obiectiv consolidarea  colaborării între cele trei universități, în special, dezvoltarea capacității administrative și a resurselor umane, implementarea de proiecte strategice, de cercetare și formare, cu finanțare europeană.

Rectorul Academiei de Administrare Publică, prof. univ., dr. hab. Oleg Balan, a menționat că AAP are de mai mulți ani relații strânse de cooperare cu SNSPA și Universitatea de Stat din Moldova, inclusiv participări reciproce la activitățile științifice și mobilități academice ale profesorilor, masteranzilor și doctoranzilor, stagii ale studenților AAP în autoritățile publice din România etc. „Constituirea Alianței ne oferă posibilitatea de a îmbunătăți substanțial calitatea actului de studii și a cercetărilor științifice, de a fi mai competitivi în sistemul educațional, a spus rectorul AAP.

„Cred în viabilitatea Alianței academice Chișinău-București între Universitatea de Stat din Moldova, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și Academia de Administrare Publică din Chișinău, care oferă posibilitatea  derulării unui șir de proiecte vitale pentru societate: obținerea finanțărilor necesare pregătirii specialiștilor pentru a acoperi deficitul de cadre în administrația centrală și cea locală, elaborarea politicilor publice la standardele de calitate ale UE. Am convingerea că multe dintre chestiunile discutate vor avea realizare în perioada imediat următoare”, a menționat rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), conf.univ., dr., Igor Șarov

„Alianța academică ne oferă posibilitatea de a gândi punctual și strategic, să ne pregătim din timp pentru implementarea unor noi proiecte europene comune, să le gestionăm eficient. Trebuie să fim mai hotărâți în acțiuni, să oferim catedrelor și subdiviziunilor universităților noastre  posibilitatea de a discuta, în cadrul Alianței, oportunitățile de cooperare, astfel încât să contribuim la fortificarea capacității administrative ale instituțiilor”, a declarat rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie. Rectorul SNSPA nu a exclus posibilitatea extinderii pe viitor a Alianței.

Prezent la întâlnire, Ministrul plenipotențiar din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toht, a apreciat constituirea Alianței drept „un proiect foarte curajos și interesant. Ambasada României în Republica Moldova sprijină orice fel de interacțiune, relații dintre instituții, organizații de pe cele două maluri de Prut. Până în prezent au fost semnate numeroase acorduri de înfrățire între administrațiile publice locale din România și Republica Moldova”. În opinia sa, Alianța dintre cele trei universități este o platformă de extindere a colaborării la nivel de facultăți, departamente, astfel încât să dea rezultate. „Ambasada României la Chișinău va contribui la dezvoltarea acestei colaborări și rog să ne considerați drept membru al echipei dumneavoastră”, a spus Marius Ciprian Toht.

În cadrul întâlnirii, în calitate de coordonator al Consorțiului a fost desemnată dna Aurelia Hanganu, conf. univ, dr. hab., prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Stat din Moldova.

La propunerea rectorului AAP Oleg Balan, s-a convenit asupra inaugurării pe paginile web ale celor trei instituții de învățământ a unui compartiment ce va elucida activitatea Consorțiului cu genericul ”Alianța academică București-Chișinău”, fiind aprobat și bannerul Alianței.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău