O nouă instituție va verifica averile demnitarilor

  • 03 August 2016 13:32
O nouă instituție va verifica averile demnitarilor

O nouă instituție care va verifica averile demnitarilor urmează a fi creată, odată cu intrarea în vigoare a așa-numitului ”pachet de integritate”, la 1 august 2016.

Este vorba despre Autoritatea Națională de Integritate, care îi va succeda Comisiei Naționale de Integritate, având o structură nouă și mai multe competențe de control al declarațiilor de avere. Experții, însă, sunt îngrijorați că și această instituție, reînoită, ar putea fi utilizată în scopuri politice.

Autoritatea Națională de Integritate nu va mai fi un organ colegial, așa cum funcționa până în prezent Comisia Națională de Integritate, formată din 5 membri care decideau prin vot dacă să inițieze controale și dacă să constate sau nu unele abateri.

Astfel, noua instituție – ANI, va avea o structură asemăntoare cu autoritatea similară din România, urmând a fi condusă de un președinte și un vice-președinte, care vor fi numiți de președintele țării, la propunerea unui Consiliu de Integritate. Deciziile privind constatarea unor abateri în ceea ce privește declararea averilor, conflictelor de interese, restricțiilor și incompatibilităților demnitarilor și funcționarilor publici vor fi  luate de 30 de inspectori de integritate. Dacă aceștia vor constata că un demnitar deține bunuri care depășesc veniturile lui, vor putea depune o cerere în instanță de confiscare a valorii acesteia, iar averea nejustificată va putea fi confiscată și de la moștenitori. Până acum, CNI nu se putea adresa direct în instanță, cazurile de abateri fiind transmise Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

Astfel, de-a lungul a 3 ani și jumătate de activitate a CNI, numai 2 dosare au ajuns în judecată, însă pe niciunul nu au fost luată o decizie. Ca urmare, CNI a fost deseori criticată pentru eficiență redusă și pentru faptul că mulți demnitari au rămas ne-sancționați, deși presa semnala abateri grave. Vice-președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, explică acest lucru atât prin cadrul legislativ defectuos, cât și prin faptul că CNI nu a fost suficient de combativă.

”Eventual, CNI ar fi trebuit să fie mult mai insistentă în acest sens și să nu fie atât de loială, poate, puterii și să vorbească mai curajos despre faptul că parlamentarii ignoră niște lucruri importante și nu le examinează”, a declarat Mariana Kalughin.

Deși noua legislație înlătură mai multe lacune în procedura de declarare a averilor demnitarilor și de verificare a acestora, există riscul că aceasta să fie implementată așa fel, încât să îi favorizeze pe cei care dețin puterea, crede Ianina Spinei, expertă Transparency Internațional Moldova.

”S-au schimbat un pic formulele, dar vreau să vă spun că acest ”pachet de integritate” este foarte OK într-o țară democratică, unde lucrează legea. Acolo unde nu există democrație, unde este autocrație vă dați seama cât de eficiente și împotriva cui ar putea lucra aceste legi”,a declarat Ianina Spinei.

Noua legislație mai prevede că demnitarii vor depune o declarație unică de avere și de interese personale, în loc de 2 separat ca până acum, iar din ianuarie 2018, declarațiile vor fi depuse exclusiv on-line.

Noua Autoritate ar urma să fie formată în decursul câtorva luni de la intrarea în vigoare a pachetului de integritate. Aceste legi au fost elaborate cu sprijinul societății civile, preluând experiența României. Adoptarea lor a fost amânată de câteva ori în 2015, fiind votate în lectură finală abia în iunie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău