O nouă grupare rusă se naște pentru a lua locul mercenarilor Wagner. „Convoi” este condusă de un om de afaceri din Republica Moldova, suspectat de crimă organizată (France 24)

  • 10 Aprilie 2023 09:53
O nouă grupare rusă se naște pentru a lua locul mercenarilor Wagner. „Convoi” este condusă de un om de afaceri din Republica Moldova, suspectat de crimă organizată (France 24)

Armata privată Convoi a luat naștere la sfârșitul anului 2022 în Crimeea, iar la originea acestei armate private ar fi Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălți, în Republica Moldova, și suspectat de legături cu crima organizată. Gruparea Convoi este din ce în ce mai mediatizată și recrutează noi combatanți. Potrivit serviciilor secrete britanice, Kremlinul încearcă să încurajeze apariția altor grupuri de mercenari pentru a concura cu Wagner, care a devenit prea puternică în ochii unor oficiali ruși, relatează France 24, citat de News.ro.

Asistăm oare la apariția unui nou jucător în conflictul ucrainean? se întreabă France 24. În timp ce grupul Wagner a jucat un rol central în postura militară a Rusiei încă de la începutul invaziei rusești, dar mai ales în ultimele luni la Bahmut, o altă miliție, numită „Convoi”, a câștigat vizibilitate în ultimele săptămâni și ar putea deveni un nou subcontractor al Moscovei în războiul Kremlinului împotriva Kievului.

La originea acestei armate private create la sfârșitul anului 2022 ar fi Serghei Aksionov. Născut în Republica Moldova, acest fost om de afaceri suspectat de legături cu crima organizată a cunoscut o ascensiune politică rapidă, fiind numit prim-ministru al Crimeei de către Vladimir Putin în 2014. Arhitect major al anexării teritoriului ucrainean la Rusia, acest loialist al lui Putin conduce în prezent peninsula ocupată.

CINE ESTE SERGHEI AKSIONOV

Potrivit RISE Moldova, Serghei Aksionov (Axionov în Republica Moldova) s-a născut în 1972 la Bălți, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, astăzi Republica Moldova. În CV-ul său făcut public, Aksionov susține că este absolvent al Școlii Superioare Militaro-Politice de Construcții din Simferopol, Crimeea. Însă, într-un răspuns al Ministerului de Interne al Ucrainei, expediat unui deputat ucrainean, se menționează că Akseonov a fost exmatriculat de la studii din cauza lipsei de disciplină și „trimis în Republica Moldova”.

Presa din Ucraina a scris că, în anii ‘90, Akseonov a făcut parte dintr-un grup criminal, fiind cunoscut sub numele de „Goblin” (trad. – „Spiridușul”), și a fost cercetat penal pentru extorcare de bani și păstrare de arme.

În perioada 1993-2014, Serghei Akseonov administrează mai multe afaceri pe teritoriul Federației Ruse. Între timp, fondează “Russkoe Edinstvo” (rom.: „Unitatea rusă”), o mișcare social-politică din Crimeea care, în 2010, devine partid politic, formațiune condusă chiar de el. Ulterior, formațiunea creată de Akseonov a militat pentru separarea Crimeei de Ucraina și apropierea ei de Federația Rusă.

În primăvara lui 2014, după ce Crimeea a fost anexată ilegal de administrația rusă, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, l-a numit șef interimar al autoproclamatei Republici Crimeea pe Aksionov, acesta fiind și unul dintre co-semnatarii așa-numitului „Tratat de aderare a Crimeei la Rusia”.

Pentru implicarea sa în procesul de anexare, politicianul a primit din partea Federației Ruse și ordinul de stat „Pentru Meritul Patriei” – gradul I.

Ca urmare a acțiunilor sale, politicianul cu origini moldovenești a fost inclus de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, precum și de alte state pe lista persoanelor vizate de diverse sancțiuni.

În 2020, conform declarației sale de avere, familia Aksionov a avut un venit de peste 26,7 milioane de ruble, echivalentul a circa 326 de mii de euro.

CE SE ȘTIE DESPRE NOUA MILIȚIE CONVOI

„În Rusia, milițiile private nu sunt o noutate. În afară de Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner în 2014, putem menționa miliția lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen. Pentru acești antreprenori de influență, politicieni sau oligarhi, este vorba de susținerea regimului și de răspândirea influenței lor și a Rusiei pe plan internațional”, spune Lukas Aubin, director de cercetare la IRIS și autor al cărții „Geopolitica Rusiei”, citat de France 24.

Pentru moment, puține informații au ieșit la iveală despre funcționarea și organizarea Convoi. Pe profilul său de Telegram, creat în noiembrie 2022, grupul a lansat recent mai multe campanii de recrutare pentru a-și mări rândurile. Potrivit unei anchete realizate de site-ul rus independent iStories, miliția are 300 de combatanți care acționează în Crimeea și în sudul Ucrainei, în regiunea Herson.

Potrivit unui fost membru al unității de mercenari intervievat de iStories, recruții semnează două contracte: unul cu Convoi și altul cu Ministerul rus al Apărării. Fiecare luptător ar câștiga aproximativ 2.500 de dolari pe lună. Celor care servesc timp de un an întreg li s-ar promite, de asemenea, un teren în Crimeea sau Abhazia.

CINE SUNT OAMENII CARE CONDUC CONVOI

Comandantul noului ar fi Konstantin Pikalov (nume de război; Mazai), care a fost comandant în cadrul companiei Wagner a lui Prigojin și a luptat în Republica Centrafricană și Madagascar, potrivit unei investigații Bellingcat.

Însă în față, cel puțin mediatic, este scos un anume Vasili Iașcikov, care este prezentat drept „comandant” și care apare în majoritatea programelor TV și în înregistrările de pe Telegram. În 2018, grupul său i-a bătut pe manifestanții anti-Putin, potrivit site-ului independent Meduza.

UN RIVAL PENTRU WAGNER?

Este dificil de știut astăzi ce rol ar putea juca Convoi în Ucraina, în condițiile în care Wagner acaparează toate resursele disponibile și atenția presei. Cu toate acestea, apariția sa are loc într-un context de tensiuni puternice între șeful lui Wagner și Ministerul rus al Apărării. De câteva luni, ambițiile politice ale lui Evgheni Prigojin și ieșirile sale furtunoase despre presupusa incompetență a comandamentului armatei regulate exasperează Moscova.

În timp ce mercenarii lui Wagner se străduiesc să învingă rezistența ucraineană în Bahmut, unii oficiali ruși ar dori să-l marginalizeze definitiv pe cel supranumit Bucătarul al lui Putin.

Potrivit serviciilor secrete britanice, obiectivul Kremlinului este de a reduce „rolul dominant” al miliției lui Prigojin în Ucraina, favorizând alte armate private.

„Comandamentul militar caută probabil o miliție alternativă asupra căreia să aibă mai mult control. Cu toate acestea, nicio armată privată nu poate concura în prezent cu Wagner în ceea ce privește forța sau puterea de luptă”, se arată într-o evaluare publicată la 4 aprilie. Cu aproximativ 50.000 de oameni activi în Ucraina de la jumătatea lunii decembrie, dintre care majoritatea sunt foști deținuți recrutați din închisorile rusești, oamenii lui Wagner par a fi niște auxiliari de neocolit.

PRIGOJIN ESTE ÎN RELAȚII FOARTE BUNE CU AKSIONOV

Alte elemente tind să nuanțeze ideea unei rivalități în devenire între cele două grupări. În primul rând, relațiile dintre Aksionov și Prigojin par excelente. Akasionov a amenințat că va aplica pedeapsa cu moartea oficialilor ruși care vor fi reticenți în a trimite muniție milițienilor lui Wagner. Această inițiativă a fost primită cu căldură de Prigojin.

În plus, comandantul Convoi este un apropiat al lui Prigojin, potrivit unei investigații realizate de Bellingcat și Insider. Konstantin Pikalov, alias Mazai, nu este nimeni altul decât fosta mână dreaptă a șefului Wagner și o fostă figură-cheie în activitățile grupului în Republica Centrafricană.

„Nu se știe astăzi dacă cei doi bărbați sunt în conflict. Cu toate acestea, această înmulțire a grupurilor armate private arată clar că există disensiuni în cadrul guvernului rus”, notează Lukas Aubin. „Oricum, guvernul rus nu prea mai are de ales. Armata este în dificultate și aceste miliții apar ca alternative. Cu toate acestea, aceste două miliții ar putea coexista perfect atât timp cât ele servesc interesele Kremlinului. Puterea lui Putin este o putere oportunistă în care toate mijloacele sunt bune”, spune Lukas Aubin. „A avea milițieni puternici de partea sa este un atu, chiar dacă este o construcție care poate părea instabilă”, punctează analistul.

IGOR GHIRSKI: BATALIONUL DE VOLUNTARI NEVSKI, O FARSĂ

Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) relata în analiza sa de sâmbătă a situației de pe front că fostul comandant separatist prorus din Donbas Igor Ghirkin, devenit un proeminent blogger militar, și el critic la adresa conducerii militare, a dezvăluit la 7 aprilie că un batalion de voluntari pe care el însuși l-a promovat activ anterior este în esență o farsă.

Ghirkin a postat la 7 aprilie pe Telegram un mesaj furibund în care susține că batalionul de voluntari Nevski pe care chiar el l-a promovat pe parcursul anului 2022 s-a desfășurat ca o „brigadă” formată din trei batalioane, adică 1.186 de persoane în total. Un singur batalion rusesc este format de obicei din aproximativ 800-900 de persoane, astfel încât remarca lui Girkin sugerează că liderii Nevski au încercat să prezinte în mod eronat batalionul de voluntari ca o formațiune mai mare, desemnându-l drept brigadă.

Ghirkin a remarcat că Nevski a fost desfășurat pe linia frontului în apropiere de Avdiivka cu forțele unei „companii întărite”, fără echipamentul sau antrenamentul promis, și s-a trezit rapid conducând asalturi costisitoare.

Ghirkin l-a acuzat pe comandantul Nevski că este mai interesat de „mașinațiuni politice și comerciale” și a sugerat că Nevski a fost creat cu unicul scop de a genera profit.

Tirada lui Ghirkin împotriva unei formațiuni pe care o susținea cândva cu ardoare sugerează că până și formațiunile de voluntari ținute la mare stimă se confruntă cu probleme de corupție și de pregătire, care sunt endemice în aparatul rusesc de generare a forțelor, conchide ISW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău