FOTO | O nouă grădiniță renovată cu sprijinul financiar al României la Ciulucani, Telenești

  • 12 Iunie 2018 18:31
FOTO | O nouă grădiniță renovată cu sprijinul financiar al României la Ciulucani, Telenești

O nouă grădiniță renovată cu sprijinul financiar al României a fost inaugurată marți, 12 iunie, în localitatea Ciulucani, raionul Telenești. Pentru lucrările de renovare a aceste instituții preșcolare, statul român a investit peste 2,3 milioane de lei, iar alte aproape 500 de mii de lei au fost oferiți de autoritățile locale și Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Peste 840 de grădinițe din R.Moldova au fost reparate până acum din bani oferiți de Guvernul României.

Aproape 70 de copiii din satul Ciulucani au acum condiții moderne la grădiniță. Aici au fost schimbate ușile și ferestrele, sistemul de ventilare și cel de încălzire. Grădinița a fost dotată cu mobilierul necesar și cu un utilaj pentru bucătărie. Vechea grădiniță de copii din Ciulucani era amplasată într-o fostă casă de locuit, aici, însă, copii vor avea parte de mai mult spațiu și condiții mai bune, spun părinții și educatorii.

„Am o fetiță care vine la grădiniță aici și îi place foarte mult. Se trezește dimineața și mai întâi mă întreabă dacă mergem la grădiniță. Au condiții bune și este spațios aici”, povestește o mamă care-și aduce copiii la grădiniță.

„Avem aici condiții, avem spațiu mult, pentru că în cealaltă grădiniță copii dormeau câte 3 pe pat. Aici este mult mai bine: avem mobilier nou și colorat, e spațios, e lumină, este vesel. Este de o plăcere să lucrez aici”, spune educatoarea Inga Țuvrilă.

„La noi în grădiniță este foarte bine și îmi place mult. Aici avem jucării. Măsuțele și scăunele sunt colorate”, spune și Luisa-Francesca, care frecventează grădinița din Ciulucani.

La inaugurarea grădiniței a participat și o delegație a Parlamentului României. 

„Faptul că suntem aici, atâția parlamentari români din tot spectrul politic al Parlamentului României, certifică încă o dată faptul că indiferent de confesiune, religie, poporul român și România sunt alături de cetățenii Republicii Moldova. Și în continuare reiterăm sprijinul, un sprijin afirmat și la nivel înalt, pentru viitorul comun și pentru parcursul european pe care-l vom parcurge împreună”, a declarat copreședintele Comisiei Comune de Integrare Europeană, Bogdan-Ionel Rodeanu.

Investiția pe care Guvernul României a făcut-o de-a lungul timpului în educația din Republica Moldova este una de valoare, a apreciat ambasadorul României, Daniel Ioniță

 „Este o investiție în viitorul acestorcopii minunați, pentru că cu toții avem nevoie de oameni educați. Avem nevoie, ca prin educație, acești copii să strălucească precum diamantele.

Peste 840 de  astfel de grădinițe au fost reparate până acum cu bani oferiți de statul român. În prezent, Fondul de Investiții Sociale din R. Moldova, care implementează acest proiect, are în gestiune 26 de milioane de euro acordate de Guvernul român pentru infrastructura grădinițelor din Republica Moldova, iar o parte din acești bani au fost deja folosiți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău