O nouă grădiniță, care a fost reparată din banii oferiți de statul român, va fi inaugurată în satul Tabăra, Orhei
-
05 Octombrie 2018 12:02
O nouă grădiniță, care a fost reparată din banii oferiți de statul român, va fi inaugurată astăzi în satul Tabăra din raionul Orhei. Până în prezent, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro pentru reparația a 911 grădinițe de copii din Republica Moldova.
Pentru reparația grădiniței „Alunelul” din satul Tabăra, raionul Orhei, Guvernul României a alocat două milioane de lei. Din acești bani a fost schimbat acoperișul, sistemul de apă și canalizare. Acum cei 53 de preșcolari au parte de condiții bune, iar în curând, la grădiniță vor fi deschise alte două grupe pentru copiii și vor fi create noi locuri de muncă, spune directoarea instituției, Lidia Iurcu:
- A fost schimbat acoperișul în întregime, podeau, canalizarea, sistemul de ventilare, toată grădinița a fost iluminată. Iar blocul alimentar a fost schimbat și dotat cu cele necesare.
Reporter: Cum arăta înainte grădinița din satul Tabăra?
- Jumătate dintre grădiniță era încălzită, iar cealaltă jumătate o foloseam în calitate de depozit. Aveam un sat întreg de copii și nu aveam condiții pentru a-i educa la grădiniță. Acum este bine, la începutul anului viitor vom avea patru grupe și vom angaja încă șapte persoane, menționează Lidia Iurcu.
Și autoritățile raionale au oferit 150 de mii de lei pentru dotarea cu mobilă a grădiniței din satul Tabăra din Orhei.
Până în prezent, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro pentru reparația a 911 grădinițe de copii din Republica Moldova, se arată într-un răspuns al Ministerului de externe de la București prezentat deputatului român Constantin Codreanu.
Cel mai mare beneficiar este raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, urmat de raioanele Ialoveni și Hâncești cu 41 și, respectiv, 40 de instituții preșcolare. În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au fost renovate din banii oferiți de România 38 de grădinițe de copii. Din banii oferiți de statul român au fost modernizate zeci de instituții preșcolare și în raioanele Ungheni, Sângerei, Rezina, Soroca, Edineț și Nisporeni.
Finanțarea este oferită prin intermediul programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova.