O nouă generație de bibliotecari a fost instruită în Educație Mediatică și Informațională

  • 06 Iulie 18:30
O nouă generație de bibliotecari a fost instruită în Educație Mediatică și Informațională

Pe 5 iulie, IREX Europe a înmânat certificate de absolvire a cursului de Educație Mediatică și Informațională celor 13 bibliotecari, care și-au propus să devină formatori în acest domeniu. Ei urmează să-și împărtășească cunoștințele acumulate cu alți membri ai comunității, astfel propagând dezvoltarea gândirii critice în raport cu informațiile apărute în presă, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, bibliotecarii din bibliotecile publice și școlare au fost selectați în urma unui concurs de formulare și au avut parte de 2 etape de instruiri. Prima rundă de 3 zile a avut loc în perioada 6-8 martie, iar cea de-a doua pe 3-5 iulie, ambele instruiri desfășurându-se în incinta Centrului de formare al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Bibliotecarii au fost ghidați pe parcursul instruirii de mentora și formatoarea în Educație Mediatică și Informațională, Natalia Grâu, care este și autoarea manualului digital de Educație mediatică și informațională pentru bibliotecari. Pe parcursul celor 6 zile de training, bibliotecarii au luat cunoștință de: funcțiile media, mijloacele de comunicare în masă, tipurile de presă, publicitatea, fenomenele manipulării, propagandei, hărțuirii online, sextingului, dependența online. Au învățat ce este securitate online, cum se definește un cetățean activ, ce este dezinhibiția online, etica și deontologia profesională etc.

Victoria Vasilica, șefa secției de studii și cercetări la Biblioteca Naționala a RM, participantă la instruirea pentru formatori  a afirmat că ”a fost o experiență inedită, care ne-a permis să explorăm toate fațetele Educației Mediatice și Informaționale, oferindu-ne instrumentele necesare pentru analiza critică a informației ce apare în presă. Un training util și interesant pentru dezvoltarea noastră personală și profesională”.

După absolvirea cursului, cei 13 bibliotecari au fost îndemnați să organizeze instruiri și alte activități de promovare a Educației Mediatice Informaționale la ei în instituții sau localitate. Ei vor avea posibilitatea să participe la un concurs de formulare pentru amenajarea unui zone media în biblioteca lor.

Trainingul este organizat în cadrul proiectului "Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova" derulat de IREX Europe, în parteneriat cu ABRM și cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău