O nouă etapă în războiul gazelor dintre Gazprom și Naftogaz (Mold-street)

  • 21 Octombrie 2019 11:48
O nouă etapă în războiul gazelor dintre Gazprom și Naftogaz (Mold-street)

Negocierile privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina bat pasul pe loc, iar companiile Naftogaz din Ucraina și Gazprom din Rusia anunță noi condiții și procese în instanțe, informează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, vineri 18 octombrie, președintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev că pentru semnarea unui nou contract de tranzit a gazelor prin Ucraina e nevoie de soluționat toate litigiile.

În primul rând e vorba de disputa în arbitrajul de la Stockholm și de procesul antimonopol inițiat de autoritățile din Ucraina împotriva Gazprom.

Menționăm că în februarie 2018 Naftogaz a câștigat procesul contra Gazprom în arbitrajul din de la Stockholm, gigantul rus fiind obligat să îi achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condiițiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina.

Un alt factor ce nemulțumește Gazprom sunt deciziile instanțelor din Ucraina, pe faptul încălcării legislației antimonopol din Ucraina, dar și implementarea de către Kiev a prevederilor Pachetului III Energetic al UE.

În replică, directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko a anunțat pe Facebook, că pe 1 noiembrie 2019, Naftogaz din Ucraina va înainta pretenții de peste 11 miliarde de dolari față de Gazprom, "ceea ce ar putea fi o compensație pentru încetarea tranzitului".

Citește materialul integral pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău