Ucraina: Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie

  • 30 Septembrie 2022 10:21
Ucraina: Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin a semnat în noaptea de joi spre vineri decretele de recunoaștere a independenței regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, care au mimat săptămâna curentă organizarea unor „referendumuri” de a aderare a teritoriilor în cauză la Federația Rusă.

Între 23 și 27 septembrie au avut loc „referendumuri” și în formațiunile separatiste în „DNR” și „LNR”, unde s-a „votat” pentru alipirea acestor teritorii ucrainene la Federația Rusă. Anterior, Vladimir Putin declarase că Moscova va sprijini decizia care va fi luată la aceste referendumuri.

Decrete liderului de la Kremlin precizează că hotărârea privind independența regiunilor a fost luată „în conformitate cu principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional”, precum și principiul „egalității și autodeterminarii popoarelor, consacrat în Carta ONU”, deși comunitatea internațională a condamnat din start invadarea Ucrainei și următoarele acțiuni ilegale ale Rusiei.

„Aceste referendumuri sunt false, nu recunoaștem nici referendumurile și nici rezultatele lor. În continuare, respectăm integritatea teritorială a Ucrainei în hotarele internațional recunoscute”, a declarat în ajun președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ea a specificat că nu există informații despre posibilitatea unor asemenea „referendumuri” în raioanele de est ale Republici iMoldova, dar „evident, ceea ce face Rusia astăzi în Ucraina este încălcarea dreptului internațional și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți”, a subliniat șefa statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău