O nouă decizie „urgentă” a Curții Constituționale: Pavel Filip ar urma să preia interimatul funcției de președinte al R.Moldova

  • 09 Iunie 09:40
O nouă decizie „urgentă” a Curții Constituționale: Pavel Filip ar urma să preia interimatul funcției de președinte al R.Moldova

Curtea Constituțională constată circumstanțe ce justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, potrivit unei noi hotărâri emise în această dimineață în regim de urgență.

O sesizare în acest sens a fost depusă de câțiva deputați ai Partidului Democrat.

Astfel, interimatul funcției de președinte ar urma să fie asigurat de către premierul Pavel Filip, care ar urma să sesizeze Curtea Constituțională în privința dizolvării actualului Parlament și să stabilească data alegerilor anticipate.

Conform textului hotărârii:

  1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.
  2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că, pe parcursul zilei de sâmbătă, 8 iunie, Curtea Constituțională a mai emis trei hotărâri, prin care a decis că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, prin care a invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și prin care a declarat neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu și numirea Guvernului. Deputații din blocul ACUM și PSRM au calificat aceste decizii ca tentativă de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii Curții Constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:8,7 m/s
Fri
-2 °C
Sat
0 °C
Sun
1 °C
Mon
3 °C
Tue
2 °C

Curs oficial BNM 22 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 0.0341
USD 17.4327 -0.0117
RON 4.0418 0.0052
UAH 0.7227 0.0007
RUB 0.2734 0.0008
Arhivă Radio Chișinău