O nouă decizie a Curții Constituționale: Actualul Parlament NU mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, orice acte adoptate vor fi nule

  • 08 Iunie 2019 12:19
O nouă decizie a Curții Constituționale: Actualul Parlament NU mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, orice acte adoptate vor fi nule

Curtea Constituțională a decis astăzi, în urma unei sesizări depuse de deputații PDM Sergiu Sârbu și Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat.

„În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilității de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfășoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum și să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se arată în hotărâre.

Curtea notează că „Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.

De asemenea, hotărârea precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale. „Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”.

Amintim că deputații PSRM și ai Blocului ACUM au convocat pentru 12.30 o ședință a Parlamentului în care intenționează să aleagă conducertea Legislativului și să numească Guvernul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău