O nouă cortină de fier amenință granița de est a Europei. Trei state NATO spun că vor închide granițele cu Belarus în cazul unor incidente cu Wagner

  • 29 August 2023 12:35
O nouă cortină de fier amenință granița de est a Europei. Trei state NATO spun că vor închide granițele cu Belarus în cazul unor incidente cu Wagner

Polonia și cele două țări baltice - Letonia, Lituania - își vor închide complet granițele cu Belarus dacă va exista un incident cu mercenarii lui Wagner, a declarat luni ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski. O Cortină de fier 2.0 este pe cale apară pe măsură ce situația de la granițele balticilor și Poloniei escaladează de câteva săptămâni, scrie Defence România.

Țările occidentale resimt presiunea tot mai mare a migrației ilegale de pe teritoriul Belarusului, iar în țară operează și mercenari ruși din grupul lui Wagner, notează sursa citată

Letonia, Lituania și Polonia, care au o graniță comună cu Belarus, sunt îngrijorate de securitatea granițelor lor încă de la sosirea mercenarilor lui Wagner în Belarus, invitați de președintele Lukașenko.

„Solicităm autorităților din Minsk ca Wagner să părăsească imediat teritoriul Belarusului și ca migranții ilegali să părăsească imediat zona de frontieră și să-i returneze în țările lor de origine”, a spus Kaminski într-o conferință de presă.

Cele trei statele NATO sunt gata să închidă complet toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus în caz de nevoie.

„Dacă există un incident critic, indiferent dacă este la granița cu Polonia sau Lituania, vom riposta imediat. Toate punctele de trecere a frontierei vor fi închise”, a spus ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski.

Potrivit ministrului polonez, nu este complet clar care este poziția actuală a acestui grup militar, cine poartă responsabilitatea politică pentru acțiunile sale, dacă este vorba despre Belarus, Lukașenko sau președintele rus Vladimir Putin. „Acest grup trebuie să părăsească regiunea în care trăim. Securitatea internațională o cere”, a spus ministrul polonez. Dacă apare vreun incident, răspunsul va fi imediat.

Lukașenko: Wagnerienii vor rămâne în Belarus

În același timp, Lukașenko a trimis deja vineri un mesaj de la Minsk că mercenarii Wagner au fost, sunt și vor fi în Belarus, în ciuda accidentului aviatic cu fondatorul grupului Evgheni Prigojin și comandantul de facto Dmitri Utkin.

„Am convenit cu Prigojin cu privire la totul, cum și unde vor fi dislocați. Și fotografiile alea din spațiu, că ceva se demontează undeva... De ce scoatem corturile inutile? Pentru că nu ai nevoie de atâtea. Nucleul rămâne aici”, a spus Lukașenko, potrivit agenției de stat Belta . Potrivit lui, grupul Wagner din Belarus ar trebui să fie compus din aproximativ zece mii de mercenari ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău