O nouă carte de identitate va fi disponibilă în România, din 2018, și va înlocui cardul de sănătate

  • 26 Iulie 2017 16:22
O nouă carte de identitate va fi disponibilă în România, din 2018, și va înlocui cardul de sănătate

Ministerul Afacerilor Interne de la București a organizat astăzi o dezbatere privind modificarea cărților de identitate, astfel încât acestea să fie unele biometrice, iar cip-ul încorporat va conține atât date de identificare, dar va prelua și funcțiile cardului de sănătate.

Noua carte de identitate va fi inscripționată față-verso, va conține data nașterii și semnătura olografă, informează CaleaEuropeană.ro

Noile documente vor costa aproximativ 20 de euro, preț suportat de posesor, și vor avea dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, potrivit informațiilor prezentate într-o dezbatere publică, miercuri, la sediul MAI. Preschimbarea în masă a actualelor cărți de identitate nu este obligatorie începând de anul viitor, acestea urmând a fi înlocuite la momentul în care titularii vor cere eliberarea unora noi, dacă cele vechi expiră, sunt pierdute sau deteriorate.

„Cartea electronică de identitate va conține un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială și, opțional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a precizat în cadrul dezbaterii.  

Opțional, cartea de identitate simplă(CIS) și cartea electronică de identitate(CIE) se pot elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CEI pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora. 

Termenele de valabilitate ale noilor documente vor fi de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani și valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru CIS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău