O nouă bază NATO va fi construită în Bulgaria pentru Grupul de Luptă dislocat aici

  • 14 Septembrie 2023 13:17
O nouă bază NATO va fi construită în Bulgaria pentru Grupul de Luptă dislocat aici

Ministrul Apărării de la Sofia a anunțat, pe 13 septembrie, că va fi construită o bază militară pentru Grupul de Luptă al NATO dislocat pe teritoriul Bulgariei. Costul infrastructurii este estimat la aproximativ 50 de milioane de euro, scrie defenseromania.ro.

Construirea infrastructurii – facilități de cazare, clădiri de depozitare a echipamentelor, drumuri - pentru Grupul de Luptă multinațional al NATO din Bulgaria va costa, probabil, mai mult de 100 de milioane de leva (51,14 milioane de euro), a declarat ministrul Apărării, Todor Tagarev, în timpul unei audieri în Comisia parlamentară pentru apărare. El a descris infrastructura care urmează să fie construită drept un mic oraș, potrivit publicației bulgare BTA.

O parte din resursele necesare pentru acest proiect vor fi furnizate de NATO, a precizat ministrul Tagarev.

„Oamenii nu au de ce să-și facă griji, există oportunități de dezvoltare economică și socială a regiunii în timpul construcției unei astfel de infrastructuri”, a menționat el cu referire la faptul că grupul de luptă care ar putea fi staționat la (una din – nota autorului) cele două baze militare din regiunea Yambol (sud-estul Bulgariei). O decizie cu privire la locație nu a fost încă luată, a spus Tagarev.

Baza militară în care va fi dislocat grupul de luptă ar trebui să fie gata până în 2025. Cea mai mare parte a militarilor va fi din Italia. Grupul de luptă va avea funcții de apărare în cazul unei amenințări din partea unui agresor.

Aproximativ 1.000 de militari din grupul de luptă se află în prezent în Bulgaria, staționați la baza americană de la Novo Selo. Numărul lor poate crește la aproximativ 1.500 de persoane pe timp de pace, a explicat Tagarev în timpul audierii.

Referindu-se situația din Ucraina, ministrul Apărării a spus că războiul nu pare să se apropie de sfârșit, iar sprijinul pentru Ucraina va trebui să continue pentru ca țara să își poată proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău