O nouă anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului. OMS cere cooperarea Chinei: „Am putea avea o ultimă șansă”

  • 14 Octombrie 2021 09:05
O nouă anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului. OMS cere cooperarea Chinei: „Am putea avea o ultimă șansă”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face din nou apel la cooperare din partea Chinei în ceea ce privește ancheta privind originea Covid-19, afirmând că un grup de consultanți nou înființat care să se ocupe de patogenii periculoși ar putea fi „ultima noastră șansă”, potrivit Reuters, notează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, primele cazuri de Covid-19 la oameni au fost raportate în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019. De atunci, China a respins în repetate rânduri că virusul ar fi scăpat dintr-unul din laboratoarele sale și a afirmat că nu mai sunt necesare vizite din partea echipelor OMS.

La începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în și în jurul Wuhan și a afirmat într-un raport comun, publicat în luna martie, că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile de răspândire a epidemiei și a solicitat audituri de laborator.

OMS: Ar putea fi ultima noastră șansă

OMS a numit miercuri pe cei 26 de membri propuși ai Grupului său consultativ științific cu privire la originile noilor agenți patogeni (SAGO). Maria van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru Covid-19, și-a exprimat speranța că vor exista în continuare misiuni internaționale conduse de OMS în China, care să angajeze cooperarea țării. Ea a declarat într-o conferință de presă că „mai mult de trei duzini de studii recomandate” sunt necesare pentru a determina modul în care virusul a trecut de la specia animală la oameni.

Testele raportate pentru anticorpii prezenți la oamenii din Wuhan în 2019 vor fi factori „absolut critici” pentru înțelegerea originilor virusului, a spus van Kerkhove.

Mike Ryan, expertul principal al OMS în situații de urgență, a declarat că noul grup ar putea fi ultima șansă de a stabili originea SARS-CoV-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”.

Pe de altă parte, Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU la Geneva, a declarat într-o conferință de presă separată că concluziile studiului comun au fost „destul de clare”, adăugând că, deoarece echipele internaționale au fost deja trimise în China de două ori, „este timpul să trimitem echipe în alte locuri”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
6
Sat
8
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău