O nouă ANCHETĂ cu privire la accidentul aviatic în care au murit președintele Poloniei

  • 05 Februarie 2016 08:46
O nouă ANCHETĂ cu privire la accidentul aviatic în care au murit președintele Poloniei

Guvernul polonez a deschis o nouă anchetă cu privire la accidentul aviatic din 2010 în care au murit președintele Lech Kaczynski și zeci de oficiali polonezi, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Această nouă anchetă apare în contextul unor relații și așa tensionate între Varșovia și Moscova, scrie mediafax.ro.

Ministrul polonez al Apărării Antoni Macierewicz, care a anunțat ancheta joi, a subliniat că cea inițială a fost plină de "erori" și "anomalii".

O nouă Comisie de anchetă a fost anunțată, alcătuită din 21 de membri, inclusiv ingineri și experți tehnici. Din ea vor face parte și patru experți străini.

Ancheta inițială, efectuată de către Polonia și Rusia, a stabilit că accidentul, care a avut loc în Rusia, lângă Smolensk, a fost provocat de erori de pilotaj și condiții meteorologice nefavorabile.

Însă fratele geamăn al defuntului președinte, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție (PiS, extremă dreapta, aflat la guvernare), a sugerat că accidentul a fost de fapt un asasinat în care a fost implicat președintele rus Vladimir Putin.

Între victime s-a aflat o parte importantă a elitei politice și militare din Polonia, inclusiv Prima Doamnă, șeful Băncii centrale, comandanți militari și alte personalități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău