O navă de cercetări franceză, implicată în disputa maritimă dintre Grecia și Turcia

  • 21 Aprilie 2021 17:50
O navă de cercetări franceză, implicată în disputa maritimă dintre Grecia și Turcia

O navă de cercetări franceză va reveni în țară după ce a fost implicată într-o dispută maritimă dintre Grecia și Turcia, transmit miercuri AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Nava oceanografică franceză L'Atalante efectua la finalul săptămânii trecute explorări hidrografice la sud-est de insula elenă Creta, cu aprobarea autorităților de la Atena.

Totuși, o navă militară turcă i-a ordonat echipajului de pe L'Atalante să părăsească zona, ceea ce l-a determinat pe ambasadorul Greciei la Ankara să prezinte un protest, a anunțat miercuri Ministerul de Externe grec.

Autoritățile turce au susținut că vasul francez efectua cercetări fără aprobare în zona economică exclusivă a Turciei. Conform Atenei, nava franceză se afla însă într-o ''zonă maritimă greacă''.

Potrivit platformei online Marine Traffic, nava L'Atalante se află acum în drum spre Franța.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a indicat marți seară, într-un interviu pentru HaberTurk, că ''nava de explorare franceză sub protecția unei fregate grecești încercase să atingă platoul nostru continental''.

El a precizat că ''nu există intenții bune'' în această activitate. ''Dacă nava franceză ne-ar fi cerut permisiunea pentru cercetări științifice, am fi examinat solicitarea de o manieră pozitivă'', a adăugat demnitarul turc.

Grecia și Turcia au traversat o criză importantă în vara anului trecut după trimiterea de către Ankara a unei nave de explorare în largul insulei elene Kastellorizo, în sud-estul Mării Egee, o zonă considerată bogată în hidrocarburi.

Franța și alte țări europene au intervenit pentru a detensiona disputa dintre cele două țări vecine.

Membră a Uniunii Europene, Grecia acuză frecvent Turcia că invocă aspecte de suveranitate în Mediterana Orientală pentru a face astfel presiuni asupra UE. Ankara solicită sporirea asistenței financiare europene pentru a putea gestiona mai bine prezența a milioane de migranți și refugiați pe teritoriul turc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău