O mască purtată greșit nu te protejează, medic epidemiolog

  • 20 Martie 2020 16:50
O mască purtată greșit nu te protejează, medic epidemiolog

Masca trebuie purtată nu doar pe gură, dar și pe nas. Este o regulă strictă pentru toți, atât pentru personalul din instituțiile medicale, cât și pentru oamenii care lucrează în contigente mai mari de persoane, precizează șefa Serviciului epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Marcela Chilianu.

Potrivit medicului epidemiolog, contactat de IPN, calea de intrare a virusului în organism nu este doar gura, dar și nasul. „De regulă, masca de unică folosință se schimbă la fiecare două ore, noi recomandăm să fie schimbată în dependență de intensitatea muncii”, a menționat Marcela Chilianu. Dacă persoana face activități intense din punct de vedere fizic, masca se umezește și trebuie schimbată mai des. În cazul în care masca a fost înlăturată sau pusă sub bărbie, trebuie aruncată. Nu o mai folosești repetat.

Șefa Serviciului epidemiologic a Spitalului Republica mai spune că măștile de protecție și mănușile sterile trebuie folosite rațional, în condițiile în care pe piață este criză de aceste produse.

Să porți mănuși nu este o practică rea, dar mâinile oricum trebuie spălate și dezinfectate, susține Marcela Chilianu. Mănușile vor fi aruncate în cazul în care se trece dintr-o zonă infectată în alta neinfectată. „Dacă îmbrăcăm mănușa dimineața, nu înseamnă că o purtăm toată ziua”, menționează șefa Serviciului epidemiologic. Lucrătorul medical este instruit ca, atunci când se îndepărtează de pacient, să arunce mănușile și, atunci când se apropie de alt pacient, să ia altele.

În legătură cu situația de carantină în țară, și vânzătorilor, mai ales celor care lucrează în unitățile cu produse alimentare, le-a fost recomandat să poarte măști și mănuși de protecție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău