O majoritate a electoratului nord-irlandez se opune unificării insulei Irlanda (sondaj)

  • 18 Februarie 2020 12:07
O majoritate a electoratului nord-irlandez se opune unificării insulei Irlanda (sondaj)

Unificarea Irlandei ar fi susținută de numai 29% dintre alegătorii nord-irlandezi, în timp ce 52% s-ar opune acestui scenariu, arată studiul realizat de Universitatea din Liverpool și Consiliul pentru Studii Sociale și Economice britanic.


Restul de 19% dintre cei intervievați au răspuns că nu știu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane în perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

''Rezultatele sondajului oferă un antidot la recentele comentarii entuziaste despre iminența unificării irlandeze'', a explicat Jon Tonge, profesor de științe politice la Universitatea din Liverpool.

El a adăugat, totuși, că sondajul indică o creștere de 2% a sprijinului pentru unificarea Irlandei comparativ cu anul 2017. Dacă această tendință se va menține, atunci în termen de două decenii se va ajunge la o majoritate favorabilă unificării insulei Irlanda.

Sinn Fein, partid naționalist irlandez prezent atât în Republica Irlanda, cât și în provincia Irlanda de Nord, a anunțat că dorește ca Londra să organizeze în termen de cinci ani un referendum pe acest subiect.

Formațiunea, care s-a plasat pe poziția a doua, după Fianna Fail, la recentul scrutin legislativ din Irlanda, dar care a câștigat votul popular, militează pentru unificarea Republicii Irlanda și provinciei britanice Irlanda de Nord, separate după ce Republica și-a obținut independența față de Regatul Unit în 1921.

Chestiunea unei reunificări a insulei Irlanda a revenit în actualitate odată cu Brexitul. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău