O lună de la tragedia din Colectiv
-
30 Noiembrie 2015 10:18
Astăzi se împlinește o lună de la tragedia din clubul Colectiv, eveniment care va rămâne mult timp în conștiința oricărui român. 60 de morți și peste 120 de răniți este bilanțul negru, de până acum, al nenorocirii.
Tiberiu Nițu, procurorul general: „Omor calificat și distrugere calificată.” Așa au încadrat prima oară procurorii tragedia din clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie.
Ancheta a fost declarată drept prioritatea zero a magistraților, polițiștilor și experților care, timp de o săptămână, au mers zi de zi în club pentru a face lumină în acest caz. Mărturiile și actele ridicate în primele zile de la tragedie au dus la primele puneri sub acuzare.
Cei trei patroni au fost reținuți și arestați pentru ucidere din culpă. Li s-a reproșat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, și au renovat clubul cu materiale ieftine, care au favorizat propagarea flăcărilor. Nu aveau ieșiri de urgență, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului.
Mai mult, tot ei au încurajat organizatorii concertului Goodbye to Gravity să aducă în club cât mai mulți oameni, pentru a plăti cât mai puțin pentru spațiul pus la dispoziție. Procurorii nu s-au oprit aici și au descoperit nereguli și la firma tocmită să monteze artificiile pentru concert.
După câteva zile petrecute după gratii, patronii firmei de artificii și angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu, Ulterior, procurorii descopereau că, pe etichetele în limba bulgară găsite pe resturile de artificii, scria: „ATENȚIE! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greșită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”.
Nu doar neglijența celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spun procurorii, ci și corupția.
Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA: „Sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupție în legătura cu circumstanțele în care a fost emisă autorizația de funcționare pentru clubul Colectiv.”
Cristian Popescu Piedone, 7 noiembrie 2015: „Am încredere în justiție și atât.”
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, cel care a emis autorizația de funcționare a localului, este bănuit că ar fi abuzat de funcție și că ar fi încălcat legea atunci când a semnat actul. A stat aproape o săptămână în spatele gratiilor, până când un judecător a considerat că procurorii nu au dovedit existența unei fapte de corupție.
Cei doi pompieri sunt arestați de aproape trei săptămâni. Ar fi mers în club, și nu doar o dată, însă nu au raportat neregulile descoperite. Nici măcar existența localului. Mai mult, spun patronii Colectiv, aceștia le-ar fi spus că respectă regulile PSI.
Nu sunt însă singurii pompieri care au dat cu subsemnatul. Procurorii militari de la DNA au audiat inclusiv fosta conducere a ISU București, demisă după ce s-a descoperit că, în septembrie, una dintre cele mai mari firme de organizare de evenimente transmitea, prin fax, că în clubul Colectiv vor avea loc concerte cu peste 2000 de participanți.