O intervenție pe cord a fost efectuată în premieră printr-o metodă minim invazivă
-
22 Aprilie 2023 13:30
O tânără de 22 de ani, diagnosticată cu o malformație cardiacă congenitală, a fost tratată prin aplicarea pentru prima dată a unei metode minim invazive. Intervenția a fost efectuată de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Sănătății, tinerei i-a fost depistat viciul cardiac înnăscut, numit defect septal atrial extins, la vârsta adultă. Din cauza malformației sângele circula incorect, din atriul stâng în atriul drept și astfel era suprasolicitată partea dreaptă a inimii, inclusiv plămânii, ceea ce a dus la dezvoltarea insuficienței valvei tricuspide. Maladia determină apariția unor complicații severe în cazul în care nu este tratată la timp, la fel fiind și în cazul tinerei, care suferea de insuficiență cardiacă.
„Pentru prima dată am realizat prin abord minim invaziv corecția malformației, respectiv plastia defectului de sept interatrial și a valvei tricuspide. Avantajele acestei intervenții în comparație cu cea clasică, prin sternotomie mediană, în care este afectată integritatea cutiei toracice, sunt multiple. Mai exact, sunt evitate complicațiile pulmonare, hemoragiile în timpul și după operație, cicatricea este mică și recuperarea completă a pacienților durează până la patru săptămâni, față de circa patru-șase luni în cazul metodei clasice”, menționează chirurgul cardiac Ghenadie Bostan.
Pacienta a spus că la a doua zi de la operație se putea deplasa de sine stătător și respira mult mai ușor decât înainte. Tânăra a fost externată în stare bună.
Timp de cinci ore, cât a durat intervenția chirurgicală, funcția inimii și a plămânilor a fost preluată de un aparat, procedură numită circulație extracorporală.