O insulă izolată folosește o tehnologie ce transformă lumina solară și aerul în apă potabilă

  • 14 Decembrie 2019 11:30
O insulă izolată folosește o tehnologie ce transformă lumina solară și aerul în apă potabilă

Locuitorii unei mici insule aflate în largul coastelor Timorului de Est, care s-au confruntat timp îndelungat cu lipsa de apă potabilă, și-au asigurat de curând rezerve regenerabile de apă proaspătă, de care vor dispune de acum înainte cu regularitate, grație unei tehnologii care utilizează doar aer și energie solară, informează Thomson Reuters Foundation, preluat de Digi24.

Acea tehnologie inovatoare utilizează puterea solară pentru a absorbi vaporii de apă din aer, pe care îi transformă apoi în apă potabilă, cu scopul de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic și de a oferi astfel o resursă regenerabilă de apă potabilă acelei mici comunități umane de pe insula Atauro, ce dispune de o bogată biodiversitate.

"Oamenii care trăiesc pe insula Atauro nu aveau în trecut posibilitatea de a bea apă proaspătă care să nu fie îmbuteliată în recipiente din plastic", a declarat Rob Bartrop, director financiar al Zero Mass Water, compania americană aflată la originea acestei tehnologii.

"Pentru prima dată... ei dispun acum de o sursă regenerabilă de apă, pe care vor putea să se bazeze în viitor", a adăugat el pentru Thomson Reuters Foundation.

Creșterea populației și schimbările climatice pun o presiune tot mai mare pe rezervele limitate de apă dulce ale planetei noastre, iar penuriile de apă au început să se agraveze și să fie înregistrate din Orientul Mijlociu până în Asia și America Latină, au anunțat luna trecută oamenii de știință.

Insulei Atauro îi lipsește infrastructura de extragere și distribuție a apei potabile

La fel ca multe insule asemănătoare din acea regiune, insulei Atauro îi lipsește infrastructura de extragere și distribuție a apei potabile, iar cei 10.000 de locuitori ai săi depind de apa din precipitații și de proviziile îmbuteliate transportate pe mare pentru a le asigura nevoile de consum.

Noul proiect, implementat în colaborare cu ONG-ul american Conservation International, a început să funcționeze în luna iunie și folosește un material special pentru a absorbi vaporii de apă din aer, care sunt apoi transformați în apă potabilă.

Proiectul, care reduce și deșeurile din plastic de pe insula Atauro, produce deja 12.000 de litri de apă potabilă pe lună.

Tehnologia creată de Zero Mass Water este folosită acum în școli, locuințe și sedii de companii din peste 35 de țări, însă proiectul din Atauro este unul dintre primele din lume care au fost create pentru a acoperi nevoile de apă potabilă ale unei comunități întregi.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău