O instanță de la Moscova confirmă: Pe numele lui Vlad Plahotniuc, în Rusia, a fost emis un mandat de arest

  • 06 Decembrie 2017 15:17
O instanță de la Moscova confirmă: Pe numele lui Vlad Plahotniuc, în Rusia, a fost emis un mandat de arest

O judecătorie raională din Moscova a sancționat arestul, în lipsă, a președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. Informația a fost confirmată de secretarul de presă al instanței moscovite, Iunona Țareva.

Într-un comunicat de presă, PDM vorbește, însă despre acțiuni provocatoare, de hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către Federația Rusă, reprezentanții partidului și oficiali ai Guvernului și Parlamentului de la Chișinău.

Informația cu privire la învinuirea de omor, care i-ar fi fost adusă lui Vladimir Plahotniuc de Comitetul de Anchetă din Rusia a fost difuzată de portalul Rosbalt, cu referință la surse juidiciare.

„La cererea anchetatorului, în privința lui Plahotniuc a fost aleasă măsura preventivă sub formă de arest, în lipsa acestui”, a precizat după amiază secretarul de presă al judecătoriei Basmanîi, Iunona Țareva, citată de Interfax.

Ea a precizat că decizia a fost luată încă pe 30 noiembrie și, între timp, a fost contestată în instanțele de apel.

Comitetul rus de Anchetă îl acuză pe Vlad Plahotniuc de tentativă de omor, săvârșită de un grup de persoane din motive meschine, sub influența urii politice, ideologice, de rasă, naționale sau religioase.  El a fost anunțat în căutare internațională, precizează sursa citată.

De cealaltă parte, PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici și guvernamentali din Republica Moldova. „A fost respins de către Interpol și alte instituții internaționale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituții din Federația Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acțiuni de hărțuire și persecuție politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eșec de credibilitate înregistrat de autoritățile ruse a dus la o radicalizare și mai mare a acțiunilor de hârțuire politică”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Drept urmare, PDM a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,1 m/s
Dum
26 °C
Lun
24 °C
Mar
24 °C
Mie
23 °C

Curs oficial BNM 18 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9105 -0.0000
USD 16.6386 -0.0000
RON 4.0576 -0.0000
UAH 0.5989 -0.0000
RUB 0.2482 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău