O inițiativă a AȘM poate prejudicia statul cu 10 milioane de lei

  • 27 Ianuarie 2016 13:28
O inițiativă a AȘM poate prejudicia statul cu 10 milioane de lei

Un proiect de hotărâre de Guvern, înaintat de Academia de Științe (AȘM), ar putea prejudicia statul cu aproape 10 milioane de lei. Concluzia a fost formulată de către experții Centrului Național Anticorupție (CNA), care au efectuat expertiza anticorupție a documentului, transmite IPN.Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în demersul său, AȘM solicită expertizarea proiectului…

Un proiect de hotărâre de Guvern, înaintat de Academia de Științe (AȘM), ar putea prejudicia statul cu aproape 10 milioane de lei. Concluzia a fost formulată de către experții Centrului Național Anticorupție (CNA), care au efectuat expertiza anticorupție a documentului, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în demersul său, AȘM solicită expertizarea proiectului prin care intenționează să schimbe domeniul a 3 terenuri din strada Sprâncenoaia, 5 din Chișinău – din proprietate publică în proprietate privată a statului. De asemenea, instituția propune și schimbul unor loturi, situate pe strada Academiei pe alte loturi din strada Sprâncenoaia, 5.

În urma analizei efectuate de CNA, s-a constatat că Proiectul este purtător de interese și prejudiciază statul, iar AȘM este direct cointeresată în facilitarea schimbului de terenuri din proprietate publică în proprietatea persoanelor fizice și juridice, ultimele având interesul de a consolida terenuri ideal amplasate pentru construcția unor blocuri locative. Estimând aceste tranzacții, statul ar putea fi prejudiciat cu peste 9,4 milioane de lei.

Anterior, CNA s-a pronunțat împotriva promovării acestui proiect și de două ori a dat aviz negativ. Asta chiar dacă AȘM a invocat diverse motive pentru susținerea demersului, pe care experții anticorupție le-a considerat irelevante. În fapt, argumentele CNA se bazează pe mai multe analize efectuate pe acest caz, inclusiv pe pretinsele legături ale unui cetățean, fondator al companiei SRL Lucet – Comerț cu Primăria municipiului Chișinău. Firma activează în domeniul construcțiilor și, pe parcursul anului anul 2015, a contractat cu Institutul Național de Cercetări Economice al AȘM lucrări în valoare de 3,8 milioane de lei.

În concluzie, CNA subliniază că promovarea proiectului urmărește atât interesele AȘM pe de o parte, cât și interesele unor persoane fizice și juridice pe de altă parte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău