O grupare implicată în atacuri cibernetice de tip ransomware, vizată de o amplă operațiune internațională de poliție

  • 29 Octombrie 2021 17:02
O grupare implicată în atacuri cibernetice de tip ransomware, vizată de o amplă operațiune internațională de poliție

Polițiile europene au întreprins o operațiune în Ucraina și Elveția împotriva unei rețele de 12 persoane implicate în atacuri de tip ransomware împotriva unor infrastructuri importante, au informat vineri agențiile europene Europol și Eurojust, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Acești indivizi 'reprezentau o combinație periculoasă de perturbări agresive și ținte cu miză mare', menționează agențiile într-un comunicat comun.

În stadiul actual al anchetei, nu este clar dacă toți cei 12 vor face obiectul urmăririlor judiciare, a precizat Europol pentru AFP.

Gruparea, care 'făcea ravagii în lume' cu aceste activități de infracționalitate cibernetică, a fost vizată marți de o operațiune de poliție și judiciară în care au fost implicate opt state, au transmis Europol și Eurojust.

'Acești actori cibernetici sunt cunoscuți pentru faptul că au ca ținte marile companii, oprindu-le efectiv activitatea', mai spun agențiile, precizând că atacurile au făcut peste 1.800 de victime în 71 de țări.

Cei mai mulți dintre suspecți făceau deja obiectul unor anchete în mai multe cazuri foarte mediatizate în diferite țări, au indicat aceleași surse.

Operațiunea de marți a mai permis confiscarea a 52.000 de dolari și a cinci autovehicule de lux, confirm unei surse din poliția franceză.

Investigațiile franceze au condus la 'localizarea unui server găzduit în Franța' și a piraților informatici care atacau 'în jur de zece mari companii franceze', a precizat comisarul Nicolas Guidoux, director adjunct al diviziei de combatere a criminalității cibernetice (SDLC).

'Exploatarea tehnică a serverului a demonstrat că au fost furate date ale unor societăți franceze prin hackeri care se infiltrau pe termen lung în sistemul informatic', a adăugat el.

Suspecții furau mai ales date de identificare ale utilizatorilor și trimiteau e-mailuri de phishing cu fișiere malware atașate.

Ei aveau apoi tot timpul să exploreze rețelele informatice fără a fi detectați, înainte de a le prezenta victimelor cereri de răscumpărare în bitcoin în schimbul cheilor de decriptare, au explicat agențiile europene.

Suspecții sunt bănuiți că au făcut victime în diferite zone geografice din lume. Unii dintre ei sunt suspectați și de spălare de plăți în bitcoin.

La operațiunea coordonată de Europol și Eurojust au luat parte Franța, Norvegia, Țările de Jos, Ucraina, Germania, Elveția și SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău