O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia

  • 12 Iunie 2022 13:50
O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia

O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia, potrivit unei echipe internaționale de academicieni și experți în tehnologie digitală care urmăresc aceste furturi, scrie The Guardian, citată de G4media.ro.

„Există acum dovezi foarte puternice că este vorba de o mișcare rusească intenționată, cu picturi și ornamente specifice vizate și duse în Rusia”, a declarat Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu arheologi, istorici și specialiști în imagistică digitală, potrivit sursei citate

Dintr-un laborator din statul american Virginia, Daniels și colegii săi au monitorizat jefuirea și distrugerea obiectivelor culturale de la începutul invaziei și au detectat modele în aceste crime.

Analizele arată că hoții se concentrează în special pe prețiosul aur al sciților. Este vorba de piese antice filigranate de mare valoare, create de triburile din zona din Asia Centrală și Europa de Est cunoscută cândva sub numele de Sciția.

„Aceste obiecte sunt uimitoare din punct de vedere vizual, iar acum există atât de multe rapoarte de furturi încât este evident că este vorba de o strategie”, a declarat Daniels. „Ucrainenii, desigur, sunt, de asemenea, foarte interesați ca noi să stabilim o listă a obiectelor furate”.

Daniels a declarat pentru Observer că este greu de știut dacă valoarea financiară a fost cel mai important factor pentru ruși sau dacă obiectele au fost alese pentru semnificația lor culturală. „Există posibilitatea ca totul să facă parte din subminarea identității Ucrainei ca țară separată, implicând proprietatea legitimă a rușilor asupra tuturor exponatelor lor”.

Ceea ce este clar pentru Daniels este că furturile apar după interogatorii la care sunt supuși curatorii și custozii de muzee. Încercările rușilor de a localiza și fura artefacte ascunse în orașele ucrainene ocupate devin tot mai dese.

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați pentru angajații muzeelor și personalul de securitate, în special atunci când se află în spatele liniilor rusești”, a declarat Daniels.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău