O grădiniță din Ialoveni a scăpat de factura la încălzire cu ajutorul UE

  • 17 Septembrie 2018 15:22
O grădiniță din Ialoveni a scăpat de factura la încălzire cu ajutorul UE

Grădinița din satul Horești, raionul Ialoveni, a renunțat la vechiul sistem de încălzire pe bază de gaze naturale și a trecut la energia ecologică. Din toamna curentă asigurarea termică a instituției se va face pe bază de biomasă și energie solară, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite MOLDPRES.

Fostul sistem de încălzire din grădinița de la Horești era învechit, iar capacitatea acestuia nu permitea să fie asigurată o temperatură optimă constantă în toate încăperile din grădiniță. Tot pe bază de electricitate era asigurat și necesarul de apă caldă, în instituție fiind instalate cinci boilere. Potrivit administrației grădiniței, facturile la energie electrică ajungeau la sume astronomice, însă apa caldă oricum nu era suficientă pentru toți.

Ca să soluționeze problema, primăria din localitate a depus dosarul de participare la un concurs de granturi europene, iar cu banii obținuți, 60,2 de mii de euro, a instalat tehnologii de ultima oră care funcționează pe baza energiei soarelui și a biomasei. În sezonul rece căldura din instituție va fi asigurată de combustibil solid din biomasă (peleți din rumeguș și resturi vegetale), iar apa va fi încălzită de la soare.

Investițiile europene au fost utilizate pentru construcția unei centrale termice performante,  achiziționarea și instalarea a două cazane cu o capacitate totală de 250 kW, precum și a unui set de șase colectoare solare. Contribuția comunității, estimată la aproximativ 15 mii de euro, a fost direcționată pentru elaborarea proiectului centralei, construcția depozitului pentru biocombustibil și reparația în interiorul grădiniței.

„Am reușit deja să simțim confortul de a avea apă caldă oricând, fără a ne pune problema că va trebui să plătim prea mult. Într-o grădiniță apa caldă nu e un lux, ci o necesitate. Copiii trebuie să se spele cât mai des pe mâini, avem nevoie de apă caldă la bucătărie, la spălatul veselei”, a afirmat Elena Condurache, șefa grădiniței de la Horești.

Instituția preșcolară din Horești este una din cele 236 de grădinițe, școli, centre de sănătate din R. Moldova  care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susținerea financiară a Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă. Acest program, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,4 milioane de euro. Partenerul național al Proiectului Energie și Biomasă este Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău