O GLOBO | Ancheta privind amestecul rusesc mai aproape de Trump

  • 06 Decembrie 2017 12:13
O GLOBO | Ancheta privind amestecul rusesc mai aproape de Trump

Fostul consilier pentru securitate națională al Casei Albe semnalează un acord de colaborare cu autoritățile, iar președintele SUA atacă FBI și presa.

Declararea vinovăției de către Michael Flynn, fost consilier pentru securitate națională al Casei Albe, a plasat ancheta asupra amestecului rusesc în alegerile din 2016 la un nou nivel, apropiindu-se de Donald Trump și de principalii săi consilieri. Recunoscând că a săvârșit infracțiunea de sperjur - un delict grav în Statele Unite -, Flynn a indicat că va colabora cu ancheta, ceea ce îi poate furniza oxigenul necesar procurorului special care răspunde de caz, Robert Mueller, pentru a intra în Salonul Oval. Întrucât urmăresc de mai bine de zece ani cazurile Mensalão și Lava-Jet (două cazuri de corupție în care sunt implicate atât personalități politice de vârf, cât și oameni de afaceri de prim rang din Brazilia și nu numai; n. trad.), brazilienii sunt conștienți știu foarte bine ce forță devastatoare pot avea delațiunile premiate în aceste condiții, scrie O Globo.

Flynn a recunoscut că a mințit când a negat că a discutat cu fostul ambasador rus în SUA, Serghei Kisliak, atunci când a fost interogat de FBI (poliția federală americană). Cu toate acestea, conversațiile telefonice fuseseră înregistrate cu permisiunea justiției și au avut loc în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Trump. Una dintre acestea, la scurt timp după ce fostul președinte Barack Obama a anunțat sancțiunile împotriva Rusiei, tocmai din cauza semnelor de amestec al Kremlinului în alegerile din SUA. În conversație, Flynn i-a cerut ambasadorului ca Rusia să nu se adopte măsuri împotriva SUA, indicând faptul că Trump va anula măsura lui Obama în momentul în care va prelua președinția. Rusia a acceptat cererea.

Știrea despre declarația de vinovăție a lui Flynn și posibilele consecințe legate de anchetă și de administrația sa l-au determinat pe Trump să posteze frenetic pe Twitter la sfârșitul săptămânii. Într-una dintre postări, președintele a provocat o nouă controversă, sugerând că știa despre consilierul său că a depus un jurământ fals la FBI înainte de a-i cere directorului de atunci al agenției, James Comey, să pună capăt anchetei referitoare la Flynn. Dacă acest lucru chiar s-a întâmplat, ar fi caracterizat drept o infracțiune de obstrucționare a justiției, deschizând calea spre o procedură de destituire. Dar președintele neagă că i-ar fi adresat o astfel de solicitare lui Comey, calificând informația drept fake news, rod al unei campanii a democraților și a mass-mediei împotriva lui.

Trump a scris: "Am fost nevoit să îl demit pe generalul Flynn pentru că l-a mințit pe vicepreședinte (Michael Pence) și FBI". Până atunci, Casa Albă justifica demiterea, menționând doar mărturia falsă a lui Pence. Ca urmare a zguduiturii provocate de postare, avocatul lui Trump, John Dowd, a declarat duminică faptul că textul a fost scris, într-adevăr, de el și că a greșit atunci când a afirmat că președintele știa că Flynn mințise poliția federală americană. Afirmație care nu a convins pe nimeni.

Și mai puțin convingătoare și profund regretabilă a fost reacția lui Trump, care, pentru a se apăra împotriva unei anchete care se apropie din ce în ce mai mult de Casa Albă, a atacat FBI-ul. Potrivit președintelui, principala agenție de investigație a țării are acum reputația "zdrențuită" din cauza modului tendențios și nedrept în care și-a desfășurat cercetările. (Editorial)

Traducerea: Iulia Baran

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău