O furtună puternică a ucis cel puțin șapte persoane în Europa

  • 11 Februarie 2020 10:35
O furtună puternică a ucis cel puțin șapte persoane în Europa

O furtună puternică a provocat decesul a cel puțin șapte persoane în Polonia, Elveția, Suedia, Slovenia și Marea Britanie, perturbând traficul aerian în regiuni din Germania și întrerupând alimentarea cu electricitate a sute de mii de locuințe din nordul Europei, informează marți DPA, preluat de Agerpres.

În Polonia, o femeie de 52 de ani și cele două fiice ale sale, de 15, respectiv 21 de ani, și-au pierdut viața luni, după ce vânturi puternice au smuls un acoperiș în stațiunea de schi Bukowina Tatrzanska din Munții Tatra.

Mama și fiica de 15 ani au decedat la fața locului, iar moartea fiicei de 21 de ani a fost confirmată de un spital local pentru agenția de știri poloneză PAP, luni seară. Un băiat de 16 ani a suferit un traumatism cranian în urma aceluiași incident.

În Suedia, un bărbat a murit, iar un al doilea a fost dat dispărut și se presupune că este decedat, după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a răsturnat duminică pe un lac în apropiere de Svenljunga, o localitate din sud-vestul Suediei, din cauza vânturilor puternice, a declarat poliția.

Bărbatul dat dispărut este căutat în continuare de o echipă de salvatori cu ajutorul unui elicopter.

Un bărbat de 58 de ani a decedat duminică în comitatul Hampshire din sudul Angliei după ce un copac s-a prăbușit peste autovehiculul în care se afla, potrivit poliției.

Pe teritoriul Marii Britanii, furtuna a adus în 24 de ore o cantitate de precipitații egală cu volumul înregistrat de obicei într-o perioadă de 45 de zile, inundând drumuri și perturbând traficul rutier.

În Elveția, vânturile puternice au împins remorca unui vehicul pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în circulație. O persoană de 36 de ani și-a pierdut viața în urma accidentului, potrivit poliției din cantonul Fribourg.

În Slovenia, un copac s-a prăbușit pe un autovehicul provocând decesul șoferului, a relatat agenția de știri slovenă STA.

Serviciile meteorologie au avertizat de asemenea în ceea ce privește nivelurile foarte ridicate ale apelor de-a lungul coastelor Danemarcei, Norvegiei, Suediei și Finlandei.

Furtuna a înaintat înspre est în interiorul continentului după ce a lovit mai întâi Insulele Britanice, iar apoi Europa Continentală, cu vânturi de intensitatea unui uragan doborând arbori și avariind clădiri.

Intemperiile au lăsat sute de mii de locuințe fără electricitate în Franța, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Estonia și Letonia.

Enedis, companie furnizoare de electricitate, a anunțat luni dimineață că în urma furtunii, 130.000 de locuințe au rămas fără electricitate în Franța, 15.000 de case fiind încă afectate la ora 20:00 GMT.

În Polonia, vânturile puternice au dus la peste 2.000 de intervenții ale serviciului de pompieri, în special pentru îndepărtarea arborilor doborâți, potrivit unui purtător de cuvânt al departamentului național de pompieri, citat de PAP.

În orașul german Frankfurt, brațul unei macarale s-a desprins și s-a prăbușit peste o catedrală din oraș.

Furtuna a provocat totodată numeroase perturbări ale transporturilor pe tot teritoriul Europei până luni dimineață.

În Olanda, circa 220 de curse aeriene au fost anulate luni pe aeroportul Schiphol din Amstedam, întrucât furtuna a limitat capacitatea de operare a pistei.

Aeroportul olandez a avertizat că alte curse ar putea avea întârzieri marți din cauza vânturilor puternice prognozate de meteorologi.

Aeroportul din Munchen a fost grav afectat, un purtător de cuvânt din acest oraș din sudul Germaniei anunțând anularea a 420 de curse.

Transportul feroviar a suferit de asemenea perturbări în diferite regiuni din Europa.

Deutsche Bahn, compania feroviară a Germaniei, a suspendat circulației trenurilor la nivel național din cauza furtunii. Cursele au început să fie reluate luni dimineață, cu excepția celor din landul sudic Baden-Württemberg și a câtorva regiuni din Bavaria, unde condițiile meteorologice sunt în continuare nefavorabile.

Compania aeriană Eurowings, care și-a reluat luni dimineață cursele dinspre Munchen, după suspendarea temporară a zborurilor, a precizat că se așteaptă ''să poată oferi un program normal de zboruri'' începând de marți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău