O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în fața justiției germane în această toamnă

  • 16 Iulie 2021 19:29
O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în fața justiției germane în această toamnă

O fostă secretară de la lagărul de concentrare Stutthof, lângă Gdansk, va compărea în fața justiției în această toamnă, informează vineri dpa, citat de AGERPRES. Femeia, care are 96 de ani, este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri.

Procesul, prevăzut să înceapă pe 30 septembrie, se va desfășura în cadrul unei camere pentru minori, având în vedere că acuzata era încă adolescentă la comiterea faptelor, având 18-19 ani, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, lângă Hamburg.

„Acuzata este învinuită că i-a asistat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a deținuților, între iunie 1943 și aprilie 1945, în funcția sa de steno-dactilografă la biroul comandantului fostului lagăr de concentrare Stutthof”, se precizează într-un comunicat al instanței.

Potrivit procurorilor, acuzata este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă, prin comportamentul său, și de șapte tentative de acordare de asistență.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că un acuzat este considerat nevinovat până la posibila sa condamnare.

Postul public ARD a relatat anul trecut că femeia a fost deja audiată în mai multe rânduri, ca martor.

În 1954, ea a afirmat în instanță că toată corespondența cu oficiul central al administrației economice a SS trecea pe la biroul său, iar comandantul lagărului, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori și mesaje radio în fiecare zi.

Ea a mai spus atunci că nu a știut nimic despre mecanismul criminal căruia i-au căzut victimă zeci de mii de oameni în imediata ei vecinătate, în perioada în care a lucrat la secretariat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău