O fostă Primă Doamnă, condamnată la 58 de ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, în Honduras

  • 06 Septembrie 2019 14:40
O fostă Primă Doamnă, condamnată la 58 de ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, în Honduras

Fosta Primă Doamnă a statului Honduras, Rosa Elena Bonilla, a fost condamnată joi la 58 de ani de închisoare de un tribunal anticorupție, fiind acuzată de deturnare de fonduri care erau alocate pentru programe sociale, relatează dpa.

Ea este soția lui Porfirio Lobo, care a fost președinte al țării din 2010 până în 2014.

Bonilla a fost acuzată că a gestionat necorespunzător aproximativ 500.000 de dolari dintr-un cont în care biroul ei primea fonduri pentru programe sociale. Ea a redirecționat fondurile către contul personal cu șase zile înainte de încheierea mandatului prezidențial al soțului ei, potrivit procurorilor, transmite AGERPRES.

Femeia, în vârstă de 52 de an, se află în arest din februarie 2018. Avocații acesteia au declarat că vor contesta sentința, care a fost anunțată miercuri.

Ancheta a fost efectuată de o misiune anticorupție, MACCIH, din cadrul Organizației Statelor Americane (OSA) care părea să salute joi sentința, remarcând independența sistemului judiciar din Honduras.

''Judecătorii vor decide ... cu imparțialitate, pe baza faptelor și în acord cu legea, fără nicio restricție și fără influențe'', se arată într-un mesaj postat pe Twitter de MACCIH care a citat o declarație a ONU din 1985.

Fostul asistent personal al Rosei Elena Bonilla, Saul Escobar, a fost condamnat la 48 de ani de închisoare. Însă, în practică, legea din Honduras limitează perioada de executare a pedepsei cu închisoarea la 30 de ani.

Lobo îl acuzase pe secretarul general al OSA, Luis Almagro, și pe actualul președinte al Honduras, Juan Orlando Hernandez, că i-au "linșat" soția în încercarea de a acoperi ''acte de mega-corupție'' comise de acesta din urmă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău