O fostă înotătoare, medaliată olimpică, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru că e împotriva regimului dictatorului Lukașenko

  • 27 Decembrie 2022 17:32
O fostă înotătoare, medaliată olimpică, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru că e împotriva regimului dictatorului Lukașenko

Aliaksandra Herasimenia, 36 de ani, fostă înotătoare și medaliată la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Rio 2016, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru „înființarea unei structuri extremiste”, transmite Gsp.ro.

Condamnarea a fost pronunțată de un tribunal din Minsk în urma unui proces început în urmă cu doar șapte zile, pe 19 decembrie, informează AFP. Sportiva, retrasă din activitate în 2019, a fost considerată vinovată și de „apel la sancțiuni împotriva Belarusului” și de „transmiterea de informații false cu privire la evenimente” care ar fi avut loc în țara ei în 2020, anul în care au fost mari proteste în Belarus după realegerea lui Aleksandr Lukașenko ca președinte, transmite Gsp.ro.

Aliaksandra a fost acuzată pentru că, alături de mulți alți sportivi bieloruși, a semnat o scrisoare deschisă în timpul protestelor în care au cerut alegeri libere în Belarus.

Mai mult, ea înființat atunci Fundația Belarusă pentru Solidaritate Sportivă (BSSF), o organizație al cărui scop era să îi ajute financiar și juridic pe sportivii bieloruși aflați în vizorul autorităților. Această fundație e considerată „structura extremistă” pentru care a fost condamnată.

Pe lângă condamnare, tribunalul a decis și confiscarea unui apartament și a mașinei deținute de Herasimenia, precum și a 48.000 de dolari din conturile ei bancare.

Fosta sportivă are în palmares medalia de argint la Jocurile Olimpice din Londra și medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Rio, ambele cucerite în proba de 50 metri freestyle.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău