O flotă militară unită din Bulgaria, Turcia și România care să contracareze Rusia la Marea Neagră, o idee care se aude din nou în cadrul NATO (presa bulgară)

  • 17 August 2023 08:47
O flotă militară unită din Bulgaria, Turcia și România care să contracareze Rusia la Marea Neagră, o idee care se aude din nou în cadrul NATO (presa bulgară)

Bulgaria, Turcia și România să își unească forțele navale într-o flotă comună a NATO la Marea Neagră. Scopul este de a contracara Rusia, care este în prezent stăpânul suveran al mării, notează jurnaliștii bulgari de la 24chasa, citați de Rador.

Această idee se aude din nou în cadrul NATO, după a fost respinsă o dată, în anul 2016. Atunci, propunerea a venit de la președintele României, Klaus Iohannis, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia și la creșterea Flotei Ruse de la Marea Neagră. Bulgaria și Turcia au respins-o. Iar prim-ministrul bulgar de atunci, Boiko Borisov, a declarat că vrea să vadă veliere în Marea Neagră, nu nave de război. Crearea unei flote comune a celor trei țări din NATO în Marea Neagră ca o modalitate de a opri Rusia este din nou de actualitate. Acesta a fost inclusă într-un raport al lordului britanic Mark Lancaster (membru al parlamentului britanic și fost ministru de stat al forțelor armate) către Comitetul de apărare și securitate al Adunării Parlamentare a NATO. Ideea a fost discutată la Summit-ul Alianței de la Vilnius. Datorită capacităților sale, Turcia va juca un rol principal în această flotă, evitând astfel restricțiile Convenției de la Montreux, subliniază Lordul Lancaster. Conform Convenției semnate în 1936, navele militare ale țărilor care nu sunt riverane Mării Negre pot rămâne în Marea Neagră cel mult 21 de zile.

În plus, aceasta dă Turciei dreptul de a închide strâmtori (Bosfor și Dardanele) în cazul unui război la care nu participă. Conform acestei convenții, Turcia nu permite navelor de război să treacă Bosforul după 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Ultima navă a NATO care a staționat în Marea Neagră a fost fregata franceză Auvergne, care a părăsit Bosforul în ianuarie 2022.

Datorită Convenției, Turcia a limitat și flota rusă de la Marea Neagră, împiedicând Rusia să aducă noi nave în Marea Neagră. La începutul războiului, Moscova avea 50 de nave în flota sa de la Marea Neagră, conform cifrelor oficiale. Potrivit Ucrainei, 18 dintre ele au fost distruse sau dezactivate, inclusiv nava amiral „Moskva”, care a fost scufundată după o lovitură ucraineană. Cu doar 30 de nave în Marea Neagră, Rusia deține cea mai puternică flotă în aceste ape.

Moscova are și 6 submarine în bazinul Mării Negre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău