O firmă spaniolă de securitate l-a spionat pe Assange pentru CIA (presă)

  • 27 Septembrie 2019 20:00
O firmă spaniolă de securitate l-a spionat pe Assange pentru CIA (presă)

Firma spaniolă de securitate Undercover Global, care asigura securitatea ambasadei ecuadoriene din Londra, l-a spionat pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce acesta era refugiat în misiunea diplomatică respectivă, scrie vineri cotidianul El Pais, preluat de AFP, preluat de Agerpres.

Angajații Undercover Global transmiteau CIA (Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite) rapoarte despre activitățile lui Assange, susține ziarul.

Unul din avocații lui Assange a afirmat că Audiencia Nacional - instanță de nivel înalt din Madrid - anchetează firma. Tribunalul a refuzat să comenteze această informație pentru AFP. Avocatul Aitor Martinez a explicat agenției că ancheta este secretă și nu poate declara nimic în plus față de ceea ce s-a publicat deja; el a fost de părere că scurgerea de informații provine probabil de la angajații Undercover Global.

El Pais afirmă că Undercover Global a amplasat microfoane în stingătoarele de incendiu din ambasada Ecuadorului și în toaletele pentru femei unde se întâlneau avocații lui Assange pentru a nu fi spionați. Mai mult, firma de securitate a instalat și un sistem care le permitea americanilor să urmărească în direct tot ce interceptau.

Astfel, potrivit cotidianului spaniol, SUA au aflat în decembrie 2017 despre o întâlnire a lui Assange cu șeful serviciilor secrete ecuadoriene, în vederea transferului fondatorului Wikileaks într-o altă țară, cu ajutorul unui pașaport diplomatic.

La sfârșitul lui aprilie, avocații lui Assange au depus o plângere împotriva mai multor cetățeni spanioli, acuzându-i că le-au șantajat clientul folosind înregistrări video și documente obținute în timpul sejurului acestuia în ambasadă.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Regatul Unit în 2012, în timp ce era urmărit penal în Suedia pentru viol; ulterior, dosarul respectiv a fost închis. El se temea că ar putea fi extrădat în Statele Unite, din cauza documentelor secrete publicate de Wikileaks pe internet. După ce a petrecut 7 ani în reprezentanța diplomatică ecuadoriană, Assange a fost evacuat de poliția britanică pe 11 aprilie, cu acordul guvernului de la Quito. La începutul lui mai, un tribunal din Londra l-a condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, pentru nerespectarea condițiilor de eliberare provizorie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău