O femeie din Ucraina a donat fiicei sale un rinichi, operația s-a efectuat la Iași. Cele două sunt refugiate din Cernăuți

  • 15 Februarie 2023 11:47
O femeie din Ucraina a donat fiicei sale un rinichi, operația s-a efectuat la Iași. Cele două sunt refugiate din Cernăuți

O echipă medicală de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași a realizat un transplantat de rinichi de la o femeie în vârstă de 45 de ani, din Ucraina, la fiica sa în vârstă de 21 de ani, anunță Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Ionuț Nistor, a declarat că tânăra în vârstă de 21 de ani făcea dializă în Ucraina din 2019, ea fiind nevoită să se refugieze în România la scurt timp după începerea războiului, scrie G4Media.

Conform sursei citate, tânăra ucraineancă a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naștere, iar în timp afecțiunea a progresat.

„Familia provine din regiunea Cernăuți, unde tânăra a făcut și dializă înainte de a veni în România. A continuat procedurile de dializă în Iași, a fost tratată ca orice alt pacient, s-a discutat despre ideea de transplant și i-au fost explicate opțiunile. Prima variantă a fost transplantul de la un donator din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiție medicală bună a fost prima opțiune. Pacienta a făcut dializă până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama. Transplantul de rinichi a avut loc pe parcursul zilei de marți, și a decurs fără incidente”, a declarat conf.univ.dr. Ionuț Nistor.

Acesta a declarat totodată că există o confirmare din partea autorităților că tânăra din Ucraina beneficiază de aceleași drepturi ca orice asigurat din România.

În Iași mai sunt în acest moment șapte cetățeni de origine ucraineană care fac ședințe de dializă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău