O femeie din Chișinău a donat 70 de litri de sânge
-
18 Iunie 2015 14:46
Câteva sute de oameni s-au adunat, astăzi, în Grădina publică ”Ștefan cel Mare” din capitală pentru a dona sânge, în cadrul unui eveniment dedicat donatorilor organizat de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Printre ei au fost și donatori emeriți, care fac acest lucru cu regularitate de câteva zeci de ani.
Viorica Ceglova a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani. Acum are 65 împliniți, iar volumul de sânge donat se ridică la 70 de litri, adică de 14 ori volumul de sânge pe care îl are în organism o persoană adultă. Spune că a donat atât la necesitate, cât și în mod sistematic, la fiecare 2 luni.
”Mama a fost donator emerit, a decedat la 83 de ani, eu sunt donator emerit. Să fie pentru folosul tineretului, să nu se teamă, să doneze sânge de fiecare dată cu plăcere. Fiindcă acest lucru nu face rău nimănui. Se înnoiește sângele, în timp de trei zile se recuperează”, a declartat Viorica Ceglova.
În parc au fost amenajate două centre mobile de colectare a sângelui. Câțiva tineri care donaseră deja sânge, au spus că încearcă să facă acest lucru cât de des posibil, atât pentru a ajuta la salvarea unor vieți omenești, cât și pentru propria sănătate.
”Donarea de sânge este unul dintre puținele lucruri pe care le poți face fără a depune efort, pentru a face un lucru bun pentru acele persoane care nu au posibilitatea să procure acel sânge când au nevoie de el. De aceea mă simt bine oricând fac acest pas, când merg să donez voluntar sânge”.
”Pentru mine e o plăcere să dau sânge, cu gândul că salvez alți oameni. Când pot, atunci dau – o dată în an, o dată la doi ani”.
Rezervele de sânge pentru transfuzii sunt suficiente în acest moment în Republica Moldova, datorită celor peste 80 de mii de donatori anual, a declarat directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
”60 la sută dintre cei care vin la punctele de colectare a sângelui din țară reprezintă donatorii voluntari sau cei care o fac pur și simplu, fără a fi motivați de starea precară a sănătății apropiaților lor. 31 la sută din aceste persoane sunt donatori permanenți”, a declarat Svetlana Cebotari.
Donatorii de sânge primesc un set de lichide și dulciuri pentru substituirea valorii calorice a volumului de sânge donat și două zile libere de la serviciu – în ziua donării și a doua zi, plătite din contul angajatorului.