O femeie din Capitală a murit din cauza complicațiilor provocate de gripa A(H1N1)

  • 11 Ianuarie 2018 15:45
0%
00:00:00
00:00:00

O femeie a murit din cauza complicațiilor provocate de gripa sezonieră A(H1N1). De la începutul acestui an, alte două persoane, printre care un copil de 12 ani a fost diagnosticat cu virusul gripal A(H1N1). Medicii de la Centrul Național de Sănătate Publică susțin că situația epidemiologică este sub control. 

Pacienta, în vârstă de 42 de ani, care a fost diagnosticată cu gripă sezonieră s-a stins din viață la o zi după internare. Potrivit medicilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, femeia suferea și de alte maladii și nu s-a adresat la timp după ajutor. În acest context, specialiștii atenționează ca la apariția simptomelor de gripă, pacienții să se adreseze medicului și să nu încerce să se trateze singuri. Șeful Centrului controlul infecțiilor de la  CNSP, Ștefan Gheorghiță:

Debutul bolii este brusc. Simptomele sunt febră, cefalee, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică, tuse frecventă, uscată și obositoare. Mai poate fi lipsa poftei de mâncare. Această infecție se transmite de la persoanele bolnave de gripă, de obicei pe calea aeriană.”

De asemenea, specialistul recomandă persoanelor care manifestă simptome de gripă să solicite ajutorul medicului de familie la domiciliu și să fie izolați de alte persoane.

Acoperiți nasul și gura cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, evitați contactul mâinilor murdare cu ochii și nasul, acest una dintre modalitățile de răspândire a germenilor gripali. Spălați dezinfectați suprafețele care ar putea fi contaminate, spălați și aerisiți bine încăperea în care vă găsiți.”

Medicii recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva gripei, să ducă un mod sănătos de viață și să respecte normele de igienă pentru a evita îmbolnăvirile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău