O femeie de 101 ani încă merge la serviciu și conduce zilnic

  • 09 August 2023 18:11
O femeie de 101 ani încă merge la serviciu și conduce zilnic

O femeie a captivat publicul din universul TikTok cu povestea ei, pentru care longevitatea înseamnă să nu te gândești la trecerea timpului. La 101 ani, Jayne Burns merge la serviciu și conduce mașina în fiecare zi, scrie descopera.ro.

Când Jayne Burns a împlinit 101 de ani, pe 26 iulie, știrea a făcut înconjurul lumii prin intermediul rețelelor de socializare, pornind din Cincinnati (SUA), unde locuiește femeia.

Dar nu atât piatra de hotar a centenarului i-a dezlănțuit pe curioși, cât un alt record al femeii, care, la vârsta ei, nu numai că nu a încetat niciodată să lucreze, ci continuă să conducă singură mașina până la serviciu, așa cum a declarat femeia pentru rețeaua americană CNBC.

O femeie de 101 ani încă își conduce mașina singură

Burns deține o slujbă cu normă parțială ca și croitoreasă la magazinul Joann Fabric and Crafts din Mason, Ohio, până unde conduce aproximativ 20 de minute în fiecare zi.

Și, tocmai în această rutină, potrivit ei, există o parte din secretul longevității ei excepționale. După ce a încercat de mai multe ori să se pensioneze în anii `70 și `80, ea a cerut să se întoarcă la locul de muncă pentru că îi lipsea. „Îmi place ceea ce fac și vreau să fac asta pe mai departe”, a explicat centenara pentru CNBC.

Deși neagă că există un singur secret pentru viața lungă, Burns susține că „munca a ajutat-o” să depășească pragul de 100 de ani. Nu numai asta, dar atribuie longevitatea ei creării de relații autentice și sănătoase cu colegii de muncă și cu oamenii din jurul ei. „Îmi place să vorbesc cu toți colegii mei și să întâlnesc clienți care sunt foarte drăguți. Chiar dacă unii dintre ei sunt surprinși să mă vadă la masa de lucru”.

Ce legătură are cazul femeii cu stresul?

Există dovezi care susțin teoria bătrânei: un studiu de la Harvard a constatat că relațiile pozitive la locul de muncă duc la un nivel mai scăzut de stres. Stresul cronic este un precursor al bolilor cronice și inflamatorii, fiind corelat în mod constant cu durate de viață mai scurte.

„Este important să găsești oameni prietenoși și amabili”, adaugă Burns, care a câștigat o mulțime de urmăritori pe rețelele sociale în 2021, la 99 de ani, când un coleg de 20 de ani a început să posteze videoclipuri cu ei doi la magazin.

În ultimii 26 de ani, Jayne Burns a urmat aceeași rutină de dimineață aproape în fiecare zi: se trezește la 5 AM, se bucură de o ceașcă de cafea, de obicei asociată cu o gogoașă, și se pregătește să meargă la serviciu, conducând 20 de minute până la magazin pentru a fi acolo pentru deschidere.

De obicei, lucrează de la 9:00 la 13:00, 3-4 zile pe săptămână. Niciodată în zilele de joi, care sunt rezervate pentru auto-îngrijire: își face părul la salon și merge la cumpărături.

De asemenea, încearcă să petreacă timp cu familia, în zilele libere. „A fi ocupat te împiedică să te concentrezi asupra durerilor tale. Și este mai ușor de continuat”, conchide Burns, care a început să lucreze în atelierul de artizanat în 1997, la câteva luni după moartea soțului ei, Dick.

Fiica ei, Donna, care lucra deja la magazin, a fost cea care a întrebat-o dacă ar dori să ajute, iar Jayne nu a ezitat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău