O familie din Anglia a descoperit o comoară cu monede medievale de aur în timp ce își curăța grădina. Cui ar fi aparținut

  • 11 Decembrie 2020 18:05
O familie din Anglia a descoperit o comoară cu monede medievale de aur în timp ce își curăța grădina. Cui ar fi aparținut

Un tezaur de monede de aur vechi de mai multe secole a fost descoperit în grădina unei case din Anglia. Monedele din aur datează din mai multe perioade, ele datând de la începutul secolului al XV-lea până la mijlocul secolului al XVI-lea, în perioada regilor de la Edward al IV-lea până la Henric al VIII-lea, conform Live Science, citat de Agerpres.

Cele 63 de monede din aur și o monedă de argint, care compun acest tezaur, au fost bătute de-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, între secolele XV și XVI. Patru dintre monede poartă efigia lui Henric al VIII-lea și, în mod curios, una dintre inițialele a trei dintre soțiile sale: Caterina de Aragon, Anne Boleyn și Jane Seymour.

Familia care a descoperit tezaurul este din districtul New Forest din Hampshire în sud-estul Angliei, a anunțat British Museum, care conduce programul Portable Antiquities Scheme. Acest program propune parteneriate cu persoanele care descoperă artefacte istorice pe teritoriul Regatului Unit, astfel încât descoperirile să poată fi documentate și studiate, conform unui comunicat dat publicității joi de British Museum.

Monedele au fost îngropate în jurul anului 1540, pe când regele Henric al VIII-lea era încă în viață, dar nu se știe dacă întregul tezaur a fost îngropat odată sau dacă au fost adăugate monede de-a lungul unei perioade de timp, conform British Museum. Valoarea tezaurului (în epocă) este considerată echivalentul a aproximativ 14.000 de lire sterline în prezent, susține Barrie Cook, specialist în monede medievale de la British Museum.

Probabil că tezaurul a fost îngropat de un negustor bogat sau de un membru al clerului, susține și John Naylor, expert în monede din cadrul Ashmolean Museum, aparținând Universității Oxford. „A fost o perioadă, în anii 1530 și 1540, când s-a produs Desființarea Mănăstirilor și știm că unele biserici au încercat să-și ascundă bogățiile, sperând că astfel vor putea să le păstreze”, a explicat el. Desființarea Mănăstirilor este procesul administrativ și juridic desfășurat între 1536 și 1541, prin care regele Henric al VIII-lea al Angliei a desființat așezămintele monastice atât din Anglia și Țara Galilor cât și din Irlanda, și-a însușit veniturile lor și le-a valorificat bunurile.

În ceea ce privește monedele, este un mister de ce sunt gravate pe acestea inițialele soțiilor regelui Henric. În 1526 regele Henric al VIII-lea și arhiepiscopul Thomas Wolsey, Lord Cancelar și cardinal al Bisericii Catolice, au reformat sistemul monetar, modificând greutatea monedelor și lansând noi monede, cum ar fi banul de aur cu valoarea de 5 șilingi. Însă decizia de a grava inițialele soțiilor lui Henric pe monede este fără precedent. Iar dacă ținem cont de numeroasele căsătorii ale lui Henric al VIII-lea (6 în total), inițialele de pe monede au fost schimbate frecvent. Însă după cea de-a treia căsătorie a sa, cu Jane Seymour, mama lui Edward al VI-lea, care a murit la scurt timp după ce l-a născut pe Edward, Henric a renunțat la această practică, motiv pentru care inițialele următoarelor sale trei soții, Anna de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr, nu apar pe monede.

Henric al VIII-lea a fost Rege al Angliei și Lord al Irlandei (titulatura de lord a fost abandonată după 1541, de atunci fiind adoptat titlul de rege și pentru Irlanda) între 1509 și 1547. Parte a dinastiei Tudor, Henric este cunoscut pentru conflictele sale cu Papalitatea, încercările de a da un succesor la tron și pentru numeroasele mariaje eșuate. Henric a fost al doilea născut al lui Henric al VII-lea primul rege al Dinastiei Tudorilor, care și-a obținut tronul după încheierea Războiului Rozelor (1455-1487) și după unificarea principalelor facțiuni dinastice angrenate în acest conflict rezultat în urma eșecului din Războiul de 100 de ani, Casele de Lancaster și York. Henric al VIII-lea este regele care a rupt Anglia de Biserica Catolică și a îndreptat-o spre protestantismul anglican, proces care a fost finalizat de fiul și fiica sa, regele Edward al VI-lea (1547-1553) și Elisabeta I (1558-1603).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău