O fabrică cu investiții elvețiene va fi construită în subzona Ștefan Vodă a ZEL „Bălți”

  • 18 Octombrie 2021 11:54
O fabrică cu investiții elvețiene va fi construită în subzona Ștefan Vodă a ZEL „Bălți”

Compania elvețiană „Schoeni” va investi 1,5 milioane de euro în Zona Economică Liberă „Bălți”. Investiția va fi direcționată spre construcția unei fabrici, cu suprafața de 2 mii de metri pătrați, în subzona Ștefan Vodă, pentru procesarea fructelor și legumelor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ZEL „Bălți”, fabrica va avea o capacitate de producție de 2000 de tone pe an. Pe termen lung, se planifică extinderea capacității de producție și a spațiului de cinci ori – până la 10 mii de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

În subzonă deja a început construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii. Se preconizează ca aceasta să fie deschisă la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022. Fabrica va începe să proceseze legume (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), pomușoare (zmeură, căpșuni) și fructe (mere, pere). Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca „Schoeni Food”, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE.

Marin Ciobanu, administratorul ZEL „Bălți”, a subliniat că atragerea în Republica Moldova a unor investitori, cum este compania elvețiană „Schoeni”, rămâne unul dintre obiectivele-cheie ale zonei economice libere „Bălți”. „Acest proiect de investiții este foarte important nu doar la nivel regional, ci și la nivel național. Pe lângă faptul că este prima companie elvețiană care a decis să investească în Republica Moldova, va crea premisele pentru alte investiții într-un domeniu mai puțin exploatat – prelucrarea produselor agricole. Un aspect la fel de important este crearea de noi locuri de muncă în regiune”, a punctat Marin Ciobanu.

Zona Economică Liberă „Bălți” a fost înființată în martie 2010. De atunci, în zonă au fost înregistrați 78 de rezidenți, ale căror investiții totale depășesc 222 de milioane de dolari SUA. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 8600 de lei. Volumul producției industriale este în prezent de 6,9 miliarde de lei pe an, iar vânzările totale se ridică la 7,1 miliarde de lei pe an. Zona Economică Liberă „Bălți” are 19 subzone, dintre care trei în Bălți, iar celelalte în alte regiuni ale țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău