O expoziție personală de pictură a artistului plastic Tudor Zbârnea a fost vernisată la Muzeul Național de Artă

  • 15 Decembrie 2020 18:19
O expoziție personală de pictură a artistului plastic Tudor Zbârnea a fost vernisată la Muzeul Național de Artă

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția personală de pictură a artistului Plastic Tudor Zbârnea, laureat al Premiului Național, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Tudor Zbârnea a menționat că aceasta este prim expoziție a sa în cadrul instituției pe care o conduce și cea de-a 39 din întreaga carieră. Expoziția cuprinde 40 de lucrări realizate în anii 2013-2020.

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a afirmat că subiectele din pictura autorului ne vorbesc despre esențele și originile omenirii, încadrate într-un limbaj, care se raportează la cele mai recente forme de expresie plastică. Artistul reușește să unească polurile, începutul și prezentul, evidențiind unitatea primordială, ciclul nesfârșit al timpului și al universitalității.

”Tudor Zbârnea ne situează în ierarhia generală a valorilor, a rosturilor morale și umane fundamentale. Formula plastică marcată de melancolie și visare, formele suave transparente și fantomatice suportă expresivitatea gestualismului care înregistrează cu fidelitate tensiunile spirituale și fizice ale autorului în momentul creației”, a subliniat Florina Breazu.      

Tudor Zbârnea s-a născut șa 29 decembrie 1955 în orașul Nisporeni. Este absolvent al Școlii Republicane de Arte Plastice ”I.E. Repin” din Chișinău și al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea Arte Plastice, Secția pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu.  În 2009 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă” și în 2014 – Premiul Național al R. Moldova.  În 2017 a  a fost ales membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina și în 2018 – membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria. A participat la peste 300 de expoziții reprezentative din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 17 ianuarie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău