O expoziție multimedia a fost vernisată la un muzeu din capitală

  • 15 Aprilie 2022 19:01
O expoziție multimedia a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția multimedia cu genericul ”Through Touch” – un proiect al fotografei Victoria Viprada, cu implicarea poetului și filosofului Alex Cosmescu și a artistului new media Karen Grigorean, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, la eveniment au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan și consilierul prezidențial Angela Brașoveanu, care au apreciat înalt această expoziție. În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că ”Through Touch” își propune să devină un spațiu meditativ în interiorul căruia vizitatorul se poate mișca liber, investigând, cu ajutorul diverselor medii utilizate în cadrul expoziției (fotografie, instalații, poezie) modul în care își trăiește propria întrupare – dat fiind că a-ți conștientiza propriul corp este o modalitate de a nu pierde contactul cu tine însuți.

Nucleul expoziției este format dintr-o serie de fotografii de Victoria Viprada, ce explorează comunicarea tactilă. Dorul de atingere, în special când posibilitățile interacțiunii umane sunt limitate, deschide teren pentru fantezie și pentru căutarea unui substitut al senzațiilor pierdute. Prin observarea modului în care corpul uman relaționează tactil cu natura, cu alte corpuri și cu sine însuși, fotografa chestionează măsura în care vizibilul poate deveni tangibil, interogând relația dintre vizibilitatea sensibilă și atingerea întrupată. O parte a acestei serii de fotografii a fost inclusă în expoziția principală a Verzasca Foto Festival din Elveția.

Această serie de fotografii a fost inclusă, în parte, și în  cartea ”Cine nu e mângâiat nu există” – o antologie de poezie contemporană românească, coordonată de Anastasia Gavrilovici și Alex Cosmescu. Totodată, o selecție din poemele din antologie a devenit parte a ”Through Touch”, atât sub forma unei instalații – imprimate pe fâșii de hârtie – cât și în lectura Irinei Vacarciuc și a lui Alex Cosmescu. Poemele explorează, fiecare cu vocea sa, fațete ale afectivității întrupate, cu diversele ei tonalități.

Instalația interactivă a lui Karen Grigorean lucrează cu o proiecție a siluetei vizitatorului – care o va putea vedea, observând apoi cum trece printr-o serie de transformări, în interacțiune cu elementele naturii și cu sunetele lor. O altă instalație – colaborare a Victoriei cu Karen, – în zona centrală a expoziției, explorează straturile experienței corpului – modul în care vederea devine atingere, iar atingerea devine mișcare, într-un sistem închis în care vederea și atingerea trec una în cealaltă.

Născută în Chișinău, artistul vizual Victoria Viprada lucrează cu fotografia de artă, video și instalații. Victoria Viprada explorează în mod angajat mediile vizuale, inventându-și propriul alfabet al identității vizuale,  În lucrările lui, artistul vizual  moldovean de origine armeană  Karen Grigorean folosește o combinație de tehnologii generative pentru a crea muzică și efecte vizuale. Cu ajutorul tehnologiilor de projection mapping, computer vision și diferitor senzori, creează spații interactive, destinate imersiei și interacțiunii. Poetul și filosoful Alex Cosmescu,  explorează, atât în practica sa filosofică, cât și în cea poetică, două teme principale – întruparea și limbajul – chestionând ce suntem noi, dat fiind că suntem ființe întrupate care vorbesc. Cel mai recent proiect al lui Alex a fost o antologie de poezie românească contemporană, coordonată împreună cu poeta stabilită la București Anastasia Gavrilovici – ”Cine nu e mângâiat nu există”, cu fotografii de Victoria Viprada.

Expoziția va fi deschisă până la 15 mai.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău